skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Wrzucamy szpinak do
Krok 3:
Wrzącą wodę, gotuj.
Krok 4:
Wrzuć do durszlaka.
Krok 5:
Roztop masło.
Krok 6:
Posiekaj cebulę.
Krok 7:
Podsmaż cebulę.
Krok 8:
Dodaj mąkę.
Krok 9:
Smażyć.
Krok 10:
Dodaj śmietanę,
Krok 11:
Gałka muszkatołowa,
Krok 12:
Sol,
Krok 13:
Szpinak, wymieszaj.
Krok 14:
Dusić przez 10 minut.
Krok 15:
Zetrzyj ser.
Krok 16:
Posyp naczynie.
Krok 17:
Ubij jajka.
Krok 18:
Zanurz chleb.
Krok 19:
Smażyć z obu stron.
Krok 20:
Ułóż szpinak na grzankach.
Krok 21:
Smacznego!
szpinak powinien znajdować się w naszej diecie nie tylko w dietach, ale także jako środek zapobiegawczy przeciwko chorobom. Jest dobrze wchłaniany przez organizm, stymuluje aktywność gruczołów ślinowych i trzustkowych. Przydatny w chorobach układu nerwowego, wyczerpaniu, niedokrwistości, zapaleniu żołądka i jelit, nadciśnieniu i cukrzycy, wzmacnia naczynia krwionośne, jest lekkim środkiem moczopędnym, przeczyszczającym, zapobiega rozwojowi nowotworów. Cóż, bardzo przydatne!
więc sam przepis.
szpinak można wziąć świeży lub mrożony.
spłucz świeże, pokrój, jeśli liście nie są konieczne do cięcia małych, gotuj przez 5 minut. Zamrożony-zanurz we wrzącej wodzie, gotuj również przez 5 minut.
następnie wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
roztop masło. Drobno posiekaj cebulę i usmaż ją.
następnie dodaj mąkę, wymieszaj, usmaż.
wlej śmietanę, dodaj gałkę muszkatołową, sól, szpinak. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
wcieramy ser, posypujemy naczynie 3 minuty przed gotowaniem (do stopienia).
gotowanie grzanek.
potrząśnij jajkami, trochę soli. Podgrzej patelnię olejem roślinnym.
pokrój chleb na kawałki (rozmiar, który lubisz). Zanurz w jajkach, smaż z obu stron.
rozłóż szpinak ze śmietaną na grzankach.
jeśli nie chcesz z grzankami, szpinak ze śmietaną można po prostu zjeść z chlebem lub podawać z dodatkiem. Jako dodatek mogą być tłuczone ziemniaki, mięso, ryby, ryż, makaron. Jest również smaczny i zimny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal / 100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal / 100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Chleb "darnicki" - 206 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254 kcal/100g
- Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226 kcal / 100g
- Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220 kcal/100g
- Chleb pszenny z mąki razowej - 250 kcal/100g
- Chleb żytni z obranej mąki - 189 kcal/100g
- Chleb żytni z mąki tapetowej - 181 kcal/100g
- Chleb z otrębów białkowych - 182 kcal/100g
- Chleb pszenny białkowy - 242 kcal/100g
- Chleb zbożowy - 231 kcal/100g
- Chleb "doktorski" - 232 kcal/100g
- Chleb"Orłowski" - 211 kcal/100g
- Chleb "Ukraiński" - 213 kcal / 100g
- Baton prosty - 248 kcal/100g
- Bochenek mąki najwyższej jakości - 265 kcal / 100g
- Bułki miejskie z mąki klasy i - 254 kcal/100g
- Bułka miejska - 261 kcal/100g
- Bułka maślana - 252 kcal/100g
- Baranki proste - 336 kcal/100g
- Chleb - 254 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal / 100g