szpinak ze śmietaną

bogate połączenie smaku szpinaku i śmietany przypadnie do gustu każdemu! Łatwe w przygotowaniu i zdrowe danie. Szpinak w Rosji nie jest tak popularny jak w innych krajach i na próżno, ponieważ jest bogaty w witaminy i minerały.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 4 g
tłuszcze 64 % 16 g
węglowodany 20 % 5 g
196 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wrzucamy szpinak do

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wrzącą wodę, gotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wrzuć do durszlaka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Roztop masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj cebulę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podsmaż cebulę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mąkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smażyć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj śmietanę,

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gałka muszkatołowa,

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Sol,

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Szpinak, wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dusić przez 10 minut.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Zetrzyj ser.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posyp naczynie.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ubij jajka.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zanurz chleb.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Smażyć z obu stron.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Ułóż szpinak na grzankach.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Smacznego!

szpinak powinien znajdować się w naszej diecie nie tylko w dietach, ale także jako środek zapobiegawczy przeciwko chorobom. Jest dobrze wchłaniany przez organizm, stymuluje aktywność gruczołów ślinowych i trzustkowych. Przydatny w chorobach układu nerwowego, wyczerpaniu, niedokrwistości, zapaleniu żołądka i jelit, nadciśnieniu i cukrzycy, wzmacnia naczynia krwionośne, jest lekkim środkiem moczopędnym, przeczyszczającym, zapobiega rozwojowi nowotworów. Cóż, bardzo przydatne!

więc sam przepis.
szpinak można wziąć świeży lub mrożony.
spłucz świeże, pokrój, jeśli liście nie są konieczne do cięcia małych, gotuj przez 5 minut. Zamrożony-zanurz we wrzącej wodzie, gotuj również przez 5 minut.
następnie wrzuć do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć.
roztop masło. Drobno posiekaj cebulę i usmaż ją.
następnie dodaj mąkę, wymieszaj, usmaż.
wlej śmietanę, dodaj gałkę muszkatołową, sól, szpinak. Gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
wcieramy ser, posypujemy naczynie 3 minuty przed gotowaniem (do stopienia).

gotowanie grzanek.
potrząśnij jajkami, trochę soli. Podgrzej patelnię olejem roślinnym.
pokrój chleb na kawałki (rozmiar, który lubisz). Zanurz w jajkach, smaż z obu stron.
rozłóż szpinak ze śmietaną na grzankach.

jeśli nie chcesz z grzankami, szpinak ze śmietaną można po prostu zjeść z chlebem lub podawać z dodatkiem. Jako dodatek mogą być tłuczone ziemniaki, mięso, ryby, ryż, makaron. Jest również smaczny i zimny.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal / 100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal / 100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal / 100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal / 100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal / 100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal / 100g

Podobne przepisy