możesz ostrożnie i pięknie zwinąć bułkę pita z dowolną sałatką według własnego gustu. Nie ma zasady wyrytej w kamieniu, z wyjątkiem jednej: masa nie powinna być zbyt soczysta, w przeciwnym razie ciasto zmoknie. Jest to szczególnie złe, jeśli jest przeznaczone na przekąskę, to znaczy nie zostanie zjedzone natychmiast po ugotowaniu, ale kilka godzin później.
pięć najczęściej używanych składników w przepisach sałatka pita:
Produkt | kalorie kcal w 100g | białka G w 100g | tłuszcze G w 100g | węglowodany G w 100g |
---|---|---|---|---|
Pita Slim | 277 | 9.1 | 1 | 56 |
twardy ser | 366 | 24.1 | 29.5 | 0.3 |
jaja | 157 | 12.7 | 10.9 | 0.7 |
ogórki | 15 | 0.8 | 0.1 | 2.6 |
pomidory | 23 | 1.1 | 0.2 | 3.8 |
Ale zbytnie wysuszenie też nie jest dobre. Po pierwsze, wypełnienie w tym przypadku może spaść. Po drugie, w połączeniu z tym samym suchym chlebem pita okaże się niezbyt smaczny.
różne przepisy na sałatkę pita pokazują swoje dodatki i prezentację. Ale istnieje kilka sposobów projektowania tego dania. Oznacza to, że możesz zwinąć chleb pita w postaci: bułki, koperty, trójkąta, torby lub złożyć go w postaci ciasta z przekąskami.
W przypadku bułki chleb pita układa się w jednej warstwie, na której znajduje się nadzienie z wcięciami od krawędzi 3-4 cm, Te wcięcia można zwilżyć wodą, aby się nie otwierały, leżały ciasno do siebie, sklejały. Po złożeniu rolkę kroi się na porcje o grubości 1,5-3 cm lub większej. Jest przeznaczony do serwowania na świątecznym stole - na talerzu.
W przypadku porcji lepiej jest robić koperty lub torby (takie jak te przygotowane na shawarmę). Tutaj prawie nie ma znaczenia, czy nadzienie będzie kruche, czy nie. Jeśli koperta jest prawidłowo zwinięta, nic z niej nie wypadnie.
pięć najszybszych przepisów na sałatki pita:
nazwa potrawy | Czas gotowania | kalorie kcal w 100g | oceną użytkowników |
---|---|---|---|
Rolada Zielona | 5 min | 141 | +15 |
bułka pita z konserwami rybnymi i ogórkiem | 10 min | 173 | +42 |
bułka pita z koreańską marchewką | 10 min | 263 | +83 |
bułki z tuńczykiem w chlebie pita | 15 min | 212 | +31 |
sałatka w chlebie pita z serem feta | 15 min | 93 | +80 |
najpopularniejsze nadzienia do sałatek pita wśród rosyjskich hostess dzisiaj: paluszki krabowe, słodka kukurydza w puszkach, jajka na twardo, wędliny, koreańska marchewka, liście sałaty, pomidory, ser, świeże zioła. Chociaż wszystko zależy od smaku i preferencji żywieniowych.
Wskazówka: lepiej nie przechowywać sałatki w chlebie pita zbyt długo, jeść tego samego dnia, kilka godzin po ugotowaniu.