skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Zaczynamy przygotowywać naszą przekąskę od przygotowania sosu, w tym celu wkładamy 2 stoły do miski.l. majonez, 2 stół.l. ser śmietankowy i 1 stół.L. sos pesto, wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie.
Krok 2:
Pokrój pomidory koktajlowe w cienkie plasterki.
Krok 3:
Pokrój oliwki w cienkie plasterki.
Krok 4:
Pokrój pierś z kurczaka w cienkie paski.
Krok 5:
Pokrój Ketu na cienkie plasterki, które z kolei kroimy w cienkie paski.
Krok 6:
Posiekaj liście sałaty, które nie są drobno posiekane.
Krok 7:
Zetrzyj 2 jaja kurze na drobnej tarce.
Krok 8:
Zetrzyj twardy ser na drobnej tarce.
Krok 9:
Rozłóż 2 stół.L. sos na chlebie pita i równomiernie rozprowadź cienką warstwę szpatułką na całej tortilli.
Krok 10:
Rozłóż liście sałaty równomiernie na sosie.
Krok 11:
Na liściach sałaty równomiernie kładziemy pomidory koktajlowe, kurczaka i oliwki, posypujemy startym serem.
Krok 12:
Chleb pita z nadzieniem jest bardzo ciasno i ostrożnie zawijany w rolkę, którą wkładamy do celofanowej torby i najlepiej wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 13:
Zbieramy drugą rolkę na tej samej zasadzie co pierwszą, tylko zastępujemy kurczaka rybą i pomidorami tartym jajkiem kurzym.
Krok 14:
Dodaj starty ser na wierzch i zawiń szczelnie w rolkę, którą również wkładamy do lodówki na godzinę.
Krok 15:
Wyjmujemy bułki z lodówki i kroimy na małe porcje. Gotowanie pyszne, gotowanie proste, gotowanie ryb i wędlin razem w domu!
pyszna świąteczna przekąska! Przygotowujemy proste, szybkie bułki mięsne i rybne na bazie chleba pita!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser"Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lamber" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Lawasz ormiański - 236 kcal/100g
- Pita - 277 kcal/100g
- Świeży Keta - 138 kcal/100g
- Keta solona - 184 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g
- Sos Pesto - 565 kcal/100g
- Wędzony kurczak - 117 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g