Mini śledzie pod futrem w tartaletkach jajecznych

Udekoruj świąteczny stół przekąską o efektownym wyglądzie! Przystawka jest przygotowywana szybko i bez większych problemów, ale okazuje się smaczna i piękna!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 10 g
tłuszcze 54 % 14 g
węglowodany 8 % 2 g
183 kcal
IG: 33 / 0 / 67

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka obrać i pokroić wzdłuż na połówki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostrożnie wyjmij żółtka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Drobno posiekaj filety i cebulę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj buraki na drobnej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Buraki, żółtka, pół śledzia i cebulę włożyć do miski.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj majonez, sól, pieprz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wszystko dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie i średniej konsystencji.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W każdej połowie białka umieść pozostały śledź. Połóż przygotowane nadzienie na wierzchu, tworząc małe wypukłe zjeżdżalnie na górze.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Udekoruj zielenią. Smacznego i Wesołych Świąt!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy