grzanki z jajkiem i śledziem
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pokrój chleb na małe kawałki. Smażyć na patelni z odrobiną oleju tylko z jednej strony. Rozłóż tosty na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć olej
Krok 2:
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Drobno posiekaj cebulę i dodaj do jajek. Sól i pieprz do smaku. Dodaj majonez i dobrze wymieszaj.
Krok 3:
Śledzie Mam już gotowe. jeśli masz całość, musisz wyczyścić i usunąć kości. Na chlebie posmaruj mieszankę jajeczną po opiekanej stronie. Na wierzchu kładziemy śledzie i dekorujemy zieloną cebulą lub ziołami. Kanapki są gotowe. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Chleb żytni formowany - 217 kcal/100g
- Czarny chleb - 217 kcal / 100g