grzanki z jajkiem i śledziem

proste i bardzo smaczne kanapki. Spróbuj, nie pożałujesz!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 10 g
tłuszcze 23 % 9 g
węglowodany 53 % 21 g
182 kcal
IG: 0 / 100 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój chleb na małe kawałki. Smażyć na patelni z odrobiną oleju tylko z jednej strony. Rozłóż tosty na ręcznikach papierowych, aby wchłonąć olej

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Drobno posiekaj cebulę i dodaj do jajek. Sól i pieprz do smaku. Dodaj majonez i dobrze wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Śledzie Mam już gotowe. jeśli masz całość, musisz wyczyścić i usunąć kości. Na chlebie posmaruj mieszankę jajeczną po opiekanej stronie. Na wierzchu kładziemy śledzie i dekorujemy zieloną cebulą lub ziołami. Kanapki są gotowe. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Chleb żytni formowany - 217   kcal/100g
  • Czarny chleb - 217   kcal / 100g

Podobne przepisy