Falafel perłowy z bakłażanem

bezmięsne kulki mięsne to świetny bezmięsny przepis! Świetny sposób na urozmaicenie chudego menu i diety wegetariańskiej. Kulki o Smaku mięsnym i bezmięsne - spróbuj!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 5 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 85 % 34 g
158 kcal
IG: 85 / 0 / 15

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Dokładnie opłucz jęczmień, zalej wodą, gotuj do połowy przez około 20 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bakłażany pokroić w kostkę, posolić, odstawić na 5 minut. Następnie spłucz, wrzuć do durszlaka. Na patelni rozgrzej trochę oleju, usmaż w nim bakłażany do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ostudzić jęczmień, spuścić nadmiar wody, dodać bakłażany i obrane ząbki czosnku, zmiksować masę za pomocą blendera zanurzeniowego. Powstałą masę pieprz, sól, dodaj sok i drobno posiekane warzywa. Dokładnie wymieszaj. Zanurz ręce w wodzie, aby zwinąć kulki masy wielkości dużego orzecha włoskiego. Zwiń każdą bułkę tartą, a następnie smaż na oleju na złoty kolor.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż gotowy Falafel na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Smacznego!

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    P. S.: w razie potrzeby po upieczeniu możesz zgasić Falafel jako klopsiki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kasza perłowa - 340   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy