skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Dokładnie opłucz jęczmień, zalej wodą, gotuj do połowy przez około 20 minut.
Krok 2:
Bakłażany pokroić w kostkę, posolić, odstawić na 5 minut. Następnie spłucz, wrzuć do durszlaka. Na patelni rozgrzej trochę oleju, usmaż w nim bakłażany do miękkości.
Krok 3:
Ostudzić jęczmień, spuścić nadmiar wody, dodać bakłażany i obrane ząbki czosnku, zmiksować masę za pomocą blendera zanurzeniowego. Powstałą masę pieprz, sól, dodaj sok i drobno posiekane warzywa. Dokładnie wymieszaj. Zanurz ręce w wodzie, aby zwinąć kulki masy wielkości dużego orzecha włoskiego. Zwiń każdą bułkę tartą, a następnie smaż na oleju na złoty kolor.
Krok 4:
Ułóż gotowy Falafel na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Smacznego!
Krok 5:
P. S.: w razie potrzeby po upieczeniu możesz zgasić Falafel jako klopsiki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza perłowa - 340 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g