skład / składniki
metoda gotowania
owsianka z gryki jest znacznie delikatniejsza niż z całego jądra gryki. Dla młodszych dzieci Ta opcja jest lepsza. Rodzynki można dodać do takiej owsianki, będzie bardzo smaczne. Jest myty i wkładany do miski multicookera wraz ze zbożami. Ale jeśli zamierzasz użyć opóźnionego startu, lepiej dodać rodzynki do gotowej owsianki, aby uniknąć kwaśnego mleka. Ale w tym celu rodzynki należy najpierw ugotować na parze. Możesz również uzupełnić danie świeżymi jagodami lub owocami. Aby uzyskać bardziej lepką owsiankę, możesz dodać więcej mleka. To samo dotyczy cukru: jego ilość jest dodawana do smaku. Chociaż wszyscy wiedzą, że nadmiar cukru jest bezużyteczny, korzyści z niego są niewielkie. Zamiast cukru można użyć innego zdrowszego słodzika, takiego jak miód.
1. Jak każde zboże, musisz posortować i umyć przed gotowaniem. To właśnie zrobimy. Sortujemy grykę, wlewamy do miski i napełniamy zimną wodą. Myjemy, spuszczamy wodę. W ten sposób kilka razy myjemy płatki do czystej wody.
2. Przygotowane płatki rozprowadzamy w misce multicookera. Tutaj wlej mleko. Dla tych, którzy są na diecie, mleko można zastąpić wodą lub użyć zakupionego odtłuszczonego mleka. Jeśli dzieci jedzą owsiankę, lepiej wziąć mleko domowe.
3. Wlej cukier i szczyptę soli. Wybierz program "owsianka mleczna", ustaw czas gotowania na 40 minut. Po sygnale dźwiękowym owsianka jest gotowa. W razie potrzeby, jeśli pozwala na to czas, nadal można go potować na "ogrzewaniu".
rozłóż owsiankę na porcjach i podawaj. W razie potrzeby danie można uzupełnić kawałkiem masła i świeżymi jagodami.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Gryka kruszona - 313 kcal/100g