Blancmange z czekolady i śmietany

delikatny pyszny słodki deser z nutą czekolady!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 41 % 18 g
węglowodany 48 % 21 g
267 kcal
IG: 10 / 0 / 90

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

1. Żelatynę moczyć w niewielkiej ilości wody przez pół godziny.
2. Ubij śmietanę w temperaturze pokojowej z cukrem.
3. Doprowadzić żelatynę do wrzenia w łaźni wodnej, ale nie dopuścić do wrzenia.
4. Wprowadź śmietanę.
5. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, aż będzie płynna.
6. Możesz dobrze wymieszać czekoladę ze śmietaną i wlać do formy; lub możesz wlać śmietanę do formy, a następnie stopniowo wprowadzać czekoladę, robiąc plamy.
7. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g

Podobne przepisy