Blancmange z czekolady i śmietany
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Żelatynę moczyć w niewielkiej ilości wody przez pół godziny.
2. Ubij śmietanę w temperaturze pokojowej z cukrem.
3. Doprowadzić żelatynę do wrzenia w łaźni wodnej, ale nie dopuścić do wrzenia.
4. Wprowadź śmietanę.
5. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej, aż będzie płynna.
6. Możesz dobrze wymieszać czekoladę ze śmietaną i wlać do formy; lub możesz wlać śmietanę do formy, a następnie stopniowo wprowadzać czekoladę, robiąc plamy.
7. Włóż do lodówki na 3-4 godziny.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g