Sałatka Wieprzowa
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Podsmaż cebulę z grzybami na patelni. Rozłóż na głębokim talerzu.
Krok 3:
Filet z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie i kroimy na kawałki. Wysyłamy na talerz do grzybów z cebulą.
Krok 4:
Ziemniaki gotujemy, schładzamy, kroimy na kawałki i układamy na talerzu.
Krok 5:
Następnie wysyłamy pokrojony ogórek.
Krok 6:
Jajka gotujemy, oddzielamy białka od żółtek. Posiekaj żółtka i włóż do sałatki. Trzy białka na tarce i odstawiamy do dekoracji.
Krok 7:
Dodaj majonez i dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Rozłóż sałatkę na talerzu do serwowania, nadaj kształt świni, posyp startymi białkami na wierzchu. Z kiełbasy wycinamy uszy, ogon i Prosiaczek, z oliwek robimy oczy. Udekoruj zielenią do woli.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kiełbasa z tłuszczem - 436 kcal/100g
- Kiełbasa wieprzowa - 274 kcal/100g
- Kiełbasa cielęca - 316 kcal/100g
- Mięso suszone - 264 kcal/100g
- Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265 kcal/100g
- Mortadella - 345 kcal/100g
- Kiełbasa - 232 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa cielęca - 343 kcal/100g
- Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g