Sałatka Wieprzowa

Sałatka zachwyci Ciebie i Twoich bliskich w święto Nowego 2019! Sałatka jest prosta w wykonaniu, wyrafinowana i pyszna w smaku. Taka kolorowa dekoracja rozweseli, a sałatka nie pozostanie niezauważona na świątecznym stole.
Anastazja WAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 15-21 października

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 7 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 29 % 7 g
146 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podsmaż cebulę z grzybami na patelni. Rozłóż na głębokim talerzu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filet z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie i kroimy na kawałki. Wysyłamy na talerz do grzybów z cebulą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ziemniaki gotujemy, schładzamy, kroimy na kawałki i układamy na talerzu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wysyłamy pokrojony ogórek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka gotujemy, oddzielamy białka od żółtek. Posiekaj żółtka i włóż do sałatki. Trzy białka na tarce i odstawiamy do dekoracji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj majonez i dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż sałatkę na talerzu do serwowania, nadaj kształt świni, posyp startymi białkami na wierzchu. Z kiełbasy wycinamy uszy, ogon i Prosiaczek, z oliwek robimy oczy. Udekoruj zielenią do woli.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kiełbasa z tłuszczem - 436   kcal/100g
  • Kiełbasa wieprzowa - 274   kcal/100g
  • Kiełbasa cielęca - 316   kcal/100g
  • Mięso suszone - 264   kcal/100g
  • Kiełbasa z wątróbki cielęcej - 265   kcal/100g
  • Mortadella - 345   kcal/100g
  • Kiełbasa - 232   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa cielęca - 343   kcal/100g
  • Pieczona kiełbasa wieprzowa - 364   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy