kasza gryczana ze słodkiego mleka

najzdrowsze śniadanie dla rodziny! Gotuj z miłością! Kasza gryczana jest smaczna i zdrowa. Szczególnie zaleca się podawanie takich potraw na śniadanie, ponieważ są one uważane za idealne pod względem zawartości błonnika, witaminy, cennego białka roślinnego, wolnych węglowodanów, a jednocześnie dość niskokaloryczne. Po zjedzeniu owsianki uczucie głodu nie da o sobie znać przed obiadem, przewód pokarmowy uruchomi się we właściwym kierunku, nie będzie zakłóceń w trawieniu. Dlatego nadal należy dokonać właściwego wyboru potraw w diecie.
TajasikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 77 % 23 g
131 kcal
IG: 9 / 70 / 22

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

do gotowania powinieneś wybrać kaszę gryczaną z całym jądrem. Mleko oczywiście lepiej jest wziąć domowe. Ale jeśli użyjesz zakupionego odtłuszczonego, owsianka będzie mniej kaloryczna. To samo dotyczy cukru. Nie można go wcale dodać, aby uzyskać dietetyczną wersję gryki. A słodycze nie muszą zwiększać ilości cukru - podczas serwowania owsianki pysznie polać miodem. Jest słodki i zdrowszy niż cukier. Kasza gryczana mleczna może być podgrzewana, ale niewątpliwie lepiej jest gotować ją w ilości, która zostanie zjedzona na raz. Jest o wiele smaczniejszy.

1. Sortujemy kaszę gryczaną, starannie wybieramy i usuwamy plamy, zanieczyszczenia, przyciemnione jądra. Tylko mycie zbóż nie usunie wszystkich niepotrzebnych rzeczy. Tak więc posortowane zboża układamy w misce, napełniamy wodą. Umyć, aby zmyć cały kurz i brud. odsączamy odę. Mój na tej samej zasadzie ponownie.

2. W rondelku, w którym gotujemy owsiankę, wlewamy wodę, wysyłamy do ognia. Pożądane jest, aby ta patelnia nie była emaliowana. Doprowadź wodę do wrzenia. Gdy woda się zagotuje, włóż do niej czyste przygotowane płatki.

3. Zmniejsz ogień do minimum. Przykryj patelnię pokrywką. Tomimy kaszę gryczaną, aż ciecz całkowicie odparuje.

4. Cóż, teraz wlej mleko do rondla. Mleko powinno mieć temperaturę pokojową. Na tym etapie dodaj cukier i szczyptę soli. Gotuj kaszę gryczaną w mleku, mieszając, przez 10 minut.

5. Po upływie określonego czasu zdejmij patelnię z ognia, szczelnie zamknij pokrywkę. Możesz dodatkowo zaizolować ręcznikiem. Pozostaw na kolejne 10-15 minut, aby owsianka się zaparzyła.

podawaj danie na stole. Dodatkowo, jeśli chcesz, taką owsiankę można doprawić masłem i miodem. Ale można to zrobić tylko tuż przed podaniem.

jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy