skład / składniki
metoda gotowania
sałatka jest prezentowana w miniaturowej formie. Nawiasem mówiąc, w tej formie można go przygotować w porcjach. Ale ta opcja nie jest odpowiednia dla tych, którzy spodziewają się kilkunastu gości. Chociaż, jeśli chcesz, możesz zwinąć góry. Pokrój składniki tak małe, jak to możliwe. W przeciwnym razie danie nie będzie wyglądać schludnie.Podczas krojenia kiełbasy należy pamiętać o pozostawieniu kilku kawałków do dekoracji sałatki.
1. Przygotuj składniki na sałatkę:
- moje ziemniaki gotujemy w mundurkach;
- pozwól ziemniakom ostygnąć, a następnie obierz;
- jaja kurze gotujemy na twardo;
- schłodzić w pojemniku z zimną wodą;
- obierz jajka ze skorupy, oddziel żółtka od białek;
- ogórek kiszony kroimy w drobną kostkę;
- pokrój ziemniaki w taki sam sposób jak ogórek;
- gotowaną kiełbasę kroimy w kostkę, robimy to samo z żółtkami;
- zetrzyj białka na grubej tarce;
- spuść płyn z zielonego groszku.
2. W salaterce układamy ziemniaki, żółtko, ogórek, zielony groszek konserwowy, kiełbasę. Doprawiamy Oliviera majonezem. Pieprz, wymieszaj. Odłóż na bok.
3. Następnym krokiem jest farbowanie białek jaj. W tym celu należy użyć żelowego barwnika spożywczego. Można to również zrobić za pomocą soku z buraków, nie będzie gorzej. Więc włóż białko do miski, kapie kroplę barwnika, wymieszaj. Gotowe!
4. Rozłóż sałatkę na płaskim naczyniu. Tworzymy Okrągły kształt. Pokrywamy powierzchnię barwionymi białkami jaj. Z pozostawionych kawałków kiełbasy wycinamy nos i uszy. Oczy - para oliwek.
wszystko! Piękne i smaczne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Oliwki - 166 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa "doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g