klasyczna sałatka wieprzowa Oliviera

zabawna sałatka! Spraw, aby świąteczne menu było niezapomniane. Klasyczna sałatka Oliviera na Nowy Rok 2019 to nie jest nowy przepis. Ale wszystko nowe to zapomniane stare. Dlatego nie pozwalamy, aby tradycja zniknęła i przygotujemy ją na stół noworoczny. Tylko lepiej jest podawać sałatkę Nie w głębokiej salaterce, ale na płaskim talerzu, stylizując prezentację na symbol nadchodzącego roku. Wszyscy wiedzą, że 2019 to Rok Świni, co z kolei wpłynie na noworoczne potrawy zaradnych gospodyń domowych. Sałatka nie jest droga w cenie, smaczna, satysfakcjonująca, aw tej formie jest również bardzo apetyczna.
♥EugeniaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 6 g
tłuszcze 50 % 12 g
węglowodany 25 % 6 g
125 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

sałatka jest prezentowana w miniaturowej formie. Nawiasem mówiąc, w tej formie można go przygotować w porcjach. Ale ta opcja nie jest odpowiednia dla tych, którzy spodziewają się kilkunastu gości. Chociaż, jeśli chcesz, możesz zwinąć góry. Pokrój składniki tak małe, jak to możliwe. W przeciwnym razie danie nie będzie wyglądać schludnie.Podczas krojenia kiełbasy należy pamiętać o pozostawieniu kilku kawałków do dekoracji sałatki.

1. Przygotuj składniki na sałatkę:

- moje ziemniaki gotujemy w mundurkach;

- pozwól ziemniakom ostygnąć, a następnie obierz;

- jaja kurze gotujemy na twardo;

- schłodzić w pojemniku z zimną wodą;

- obierz jajka ze skorupy, oddziel żółtka od białek;

- ogórek kiszony kroimy w drobną kostkę;

- pokrój ziemniaki w taki sam sposób jak ogórek;

- gotowaną kiełbasę kroimy w kostkę, robimy to samo z żółtkami;

- zetrzyj białka na grubej tarce;

- spuść płyn z zielonego groszku.

2. W salaterce układamy ziemniaki, żółtko, ogórek, zielony groszek konserwowy, kiełbasę. Doprawiamy Oliviera majonezem. Pieprz, wymieszaj. Odłóż na bok.

3. Następnym krokiem jest farbowanie białek jaj. W tym celu należy użyć żelowego barwnika spożywczego. Można to również zrobić za pomocą soku z buraków, nie będzie gorzej. Więc włóż białko do miski, kapie kroplę barwnika, wymieszaj. Gotowe!

4. Rozłóż sałatkę na płaskim naczyniu. Tworzymy Okrągły kształt. Pokrywamy powierzchnię barwionymi białkami jaj. Z pozostawionych kawałków kiełbasy wycinamy nos i uszy. Oczy - para oliwek.

wszystko! Piękne i smaczne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy