Sałatka wieprzowa

przygotuj prostą i jednocześnie oryginalną sałatkę. Sałatka na Nowy Rok 2019 w postaci świnki spodoba się wszystkim gościom. Jego projekt jest zwierzęciem nowego 2019 roku, co jest bardzo symboliczne. Kiełbasa w sałatce jest gotowana. Oczywiście, aby danie było smaczne, powinieneś wziąć wysokiej jakości kiełbasę. Jajka w przepisie są duże, Kategoria C0. Jeśli jajka są mniejsze, powinieneś wziąć 3 sztuki. Majonez jest priorytetem w domu, ale jeśli nie jest to możliwe, odpowiedni jest zakupiony. Niektóre gospodynie domowe rozcieńczają majonez ze śmietaną 1: 1. Ten opatrunek jest bardziej dietetyczny.
Nat27Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 60 % 18 g
węglowodany 23 % 7 g
194 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

aby przygotować sałatkę, potrzebujesz gotowanych ziemniaków w mundurkach. Możesz go ugotować z wyprzedzeniem lub możesz go ugotować bezpośrednio w tym procesie.

1. Dokładnie umyj ziemniaki pod bieżącą wodą, włóż do rondla. Napełnij wodą, aby całkowicie przykryła ziemniaki. Wysyłamy do ognia. Gotuj do miękkości, a to około 30 minut od momentu wrzenia. Chociaż czas nadal zależy od odmiany i wielkości bulw. Może to zająć mniej niż pół godziny.

2. Podczas gotowania ziemniaków można również gotować jaja kurze. Wkładamy je do rondla, napełniamy wodą. Wysyłamy do ognia. Gotuj przez 5-6 minut od momentu wrzenia. Musisz gotować nie mniej, ponieważ potrzebujesz jajek na twardo.

3. Przenieś gotowe jajka do pojemnika z zimną wodą, pozwól im ostygnąć. Następnie obierz, pokrój w kostkę. Gotowe ziemniaki są również usuwane na danie. Pozwól jej ostygnąć. Następnie cienko obieramy skórkę, kroimy ziemniaki w drobną kostkę, jak na Olivier.

4. Spuść płyn z groszku w puszkach. Ogórki umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi. Pokroić w kostkę. Gotowaną kiełbasę kroimy proporcjonalnie do wszystkich innych składników. Zostawiamy kilka kawałków kiełbasy do dekoracji.

5. Wszystkie składniki wkładamy do głębokiej miski, solimy do smaku. Dodaj majonez (ale nie cały), wymieszaj. Rozłóż sałatkę na płaskim naczyniu do serwowania, uformuj ciało świni. Nasmaruj powierzchnię pozostałym majonezem. Z oliwek robimy oczy, z kiełbasy - uszy i piętno.

udekoruj sałatkę ziołami w kółko. Alternatywnie pietruszka działa dobrze.

Wesołych Świąt i pysznych potraw!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Oliwki - 166   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa"amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa"Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy