przystawka z bakłażana z czosnkiem i ziołami

Szybka w przygotowaniu i pyszna przekąska z bakłażana. Proponuję przygotować przekąskę: marynowany bakłażan z czosnkiem i ziołami. Przygotowuje się bardzo łatwo, smakuje jak grzyby.
Natalia WasilenkoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 50 % 4 g
węglowodany 50 % 4 g
47 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 20 min

pokrój bakłażana w kostkę. Drobno posiekaj natkę pietruszki, przełóż czosnek przez prasę. Przygotuj marynatę-dodaj sól, cukier, liść laurowy, ziarna pieprzu i ocet z wodą, zagotuj marynatę. Umieść bakłażany we wrzącej marynacie i gotuj przez 5-7 minut, włóż do durszlaka, pozwól płynowi spłynąć. Połącz ciepłe bakłażany z czosnkiem, ziołami i olejem roślinnym, wszystko dobrze wymieszaj. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia i wstaw do lodówki na 1 dzień.

marynowany bakłażan z czosnkiem i ziołami jest gotowy! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy