galaretka z arbuza podstawowa

Zrób niezwykły deser, który zachwyci swoim smakiem! Do podstawowego przepisu można dodać miód, alkohol, owoce, udekorować kostkami świeżego arbuza, gałkami lodów, posypać cukrem pudrem, użyć jagód czarnej porzeczki lub czekolady do symulacji "pestek" w arbuzie. Możesz eksperymentować i fantazjować według własnego gustu!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 67 % 6 g
33 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 15 min

1. Aby uzyskać miąższ arbuza bez pestek, należy go przetrzeć przez sito.
2. W razie potrzeby odcedź masę lub pozostaw.
3. W pół szklanki soku moczyć żelatynę przez czas wskazany w instrukcji.
4. Podgrzej żelatynę w łaźni wodnej, aż ziarna całkowicie się rozpuszczą, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
5. Wymieszaj sok z żelatyną.
6. Wlać do misek.
7. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Arbuz - 25   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g

Podobne przepisy