skład / składniki
metoda gotowania
etapy gotowania: najpierw przygotowuje się nalewanie. Aby to zrobić, przygotowane pomidory należy najpierw obrać ze skóry. Usunie się bardzo łatwo, jeśli warzywa zostaną zalane wrzącą wodą. Już obrane pomidory są mielone na kleik za pomocą blendera lub maszynki do mięsa. Do tej masy dodaje się sól, cukier i olej roślinny w ilości wskazanej w przepisie. Wypełnienie doprowadza się do wrzenia w rondlu na małym ogniu. Następnie gotuje się przez 10 minut. Przygotowane ogórki kroi się w plastry o grubości około 1 cm. Ogórki są wysyłane do garnka z wrzącą polewą pomidorową. Gotują się przez 20 minut od początku wrzenia. W ostatnim etapie dodaje się posiekany czosnek i wymaganą dawkę octu. Wszystko jest dokładnie wymieszane. Banki należy przygotować z wyprzedzeniem-wysterylizować. Układa się w nich ogórki wraz z nadzieniem. Słoiki są starannie zamykane. Gotowe!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Esencja octu - 11 kcal/100g