ogórki w polewie pomidorowej

oryginalny przepis na konserwowanie ogórków w polewie pomidorowej.
NatalieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 64 % 7 g
60 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

Czas gotowania: 4 h

etapy gotowania: najpierw przygotowuje się nalewanie. Aby to zrobić, przygotowane pomidory należy najpierw obrać ze skóry. Usunie się bardzo łatwo, jeśli warzywa zostaną zalane wrzącą wodą. Już obrane pomidory są mielone na kleik za pomocą blendera lub maszynki do mięsa. Do tej masy dodaje się sól, cukier i olej roślinny w ilości wskazanej w przepisie. Wypełnienie doprowadza się do wrzenia w rondlu na małym ogniu. Następnie gotuje się przez 10 minut. Przygotowane ogórki kroi się w plastry o grubości około 1 cm. Ogórki są wysyłane do garnka z wrzącą polewą pomidorową. Gotują się przez 20 minut od początku wrzenia. W ostatnim etapie dodaje się posiekany czosnek i wymaganą dawkę octu. Wszystko jest dokładnie wymieszane. Banki należy przygotować z wyprzedzeniem-wysterylizować. Układa się w nich ogórki wraz z nadzieniem. Słoiki są starannie zamykane. Gotowe!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy