zupa puree z kurków

przygotuj pyszną zupę z grzybów leśnych! Bardzo aromatyczny! Zupa puree z kurków jest pyszna! Jeśli jeszcze nie próbowałeś ugotować tej gęstej i bogatej zupy, nadszedł czas, aby naprawić nieporozumienie. W końcu grzyby te mają szczególny aromat, a puree z nich okazuje się nie tylko smaczne, ale także bardzo piękne-złote. Świetne danie na rodzinny obiad - jesienią jasne i przytulne, rozgrzewające, jak wszystkie takie zupy.
olma7Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 70 % 7 g
węglowodany 20 % 2 g
73 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Grzyby są starannie sortowane, pozbywamy się ściółki leśnej i myjemy, a następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Przenieś grzyby do miski blendera i posiekaj.Część można zostawić i usmażyć do dekoracji gotowego dania.

2. Obierz łuskę, spłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj cebulę.

3. Umyj i osusz świeżą pietruszkę, drobno posiekaj. Część pietruszki pozostawia się do dekoracji naczynia przed podaniem.

4. Umieść patelnię z grubymi ścianami i dnem na średnim ogniu. Wlej do niego olej, podgrzej go, a następnie włóż przygotowane grzyby, cebulę i połowę posiekanej pietruszki do rondla. Gotuj, ciągle mieszając, wszystko razem przez 6 minut - aż cała wilgoć uwolniona z grzybów wyparuje.

5. Posyp zawartość patelni mąką, gotuj jeszcze przez 1 minutę, ciągle mieszając, a następnie wlej mieszaninę grzybów bulionem. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj ciepło, aby doprowadzić przyszłą zupę do wrzenia.

6. Gdy płyn się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj zupę przez 20 minut.

7. Czas minął - wlej śmietanę do zupy, podgrzej trochę, ale nie pozwól, aby zawartość garnka się zagotowała.

8. Wlej sól do zupy, dodaj zmielony czarny pieprz, który najlepiej wykorzystać do świeżego zmielenia. Do zupy wkładamy również odłożoną na później pietruszkę, wszystko mieszamy.

9. Gotową zupę układamy na porcjowanych talerzach, dekorujemy kurkami i pietruszką pozostawionymi na później. Podawaj zupę na stole na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Bulion grzybowy - 3   kcal/100g

Podobne przepisy