skład / składniki
metoda gotowania
1. Grzyby są starannie sortowane, pozbywamy się ściółki leśnej i myjemy, a następnie osuszamy je ręcznikiem papierowym. Przenieś grzyby do miski blendera i posiekaj.Część można zostawić i usmażyć do dekoracji gotowego dania.
2. Obierz łuskę, spłucz zimną wodą, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj cebulę.
3. Umyj i osusz świeżą pietruszkę, drobno posiekaj. Część pietruszki pozostawia się do dekoracji naczynia przed podaniem.
4. Umieść patelnię z grubymi ścianami i dnem na średnim ogniu. Wlej do niego olej, podgrzej go, a następnie włóż przygotowane grzyby, cebulę i połowę posiekanej pietruszki do rondla. Gotuj, ciągle mieszając, wszystko razem przez 6 minut - aż cała wilgoć uwolniona z grzybów wyparuje.
5. Posyp zawartość patelni mąką, gotuj jeszcze przez 1 minutę, ciągle mieszając, a następnie wlej mieszaninę grzybów bulionem. Wszystko dokładnie wymieszaj i dodaj ciepło, aby doprowadzić przyszłą zupę do wrzenia.
6. Gdy płyn się zagotuje, zmniejsz ogrzewanie do minimum i gotuj zupę przez 20 minut.
7. Czas minął - wlej śmietanę do zupy, podgrzej trochę, ale nie pozwól, aby zawartość garnka się zagotowała.
8. Wlej sól do zupy, dodaj zmielony czarny pieprz, który najlepiej wykorzystać do świeżego zmielenia. Do zupy wkładamy również odłożoną na później pietruszkę, wszystko mieszamy.
9. Gotową zupę układamy na porcjowanych talerzach, dekorujemy kurkami i pietruszką pozostawionymi na później. Podawaj zupę na stole na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Bulion grzybowy - 3 kcal/100g