ser mascarpone do tiramisu na śmietanie

mascarpone-baza kremu w deserze Tiramisu, zrób to w domu! Mascarpone to włoski ser. Ma delikatny kremowy smak, śnieżnobiały kolor i miękką konsystencję. Składa się ze śmietany, która jest podgrzewana do określonej temperatury i dodawana jest sok z cytryny. Służy do robienia kremów do ciast i deserów.
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 3 g
tłuszcze 73 % 19 g
węglowodany 15 % 4 g
284 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej śmietanę do rondla z grubym dnem. Na małym ogniu podgrzej do 70-80 stopni.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj sok z cytryny do śmietany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podgrzej na najmniejszym ogniu przez 7-8 minut, ciągle mieszaj!

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ręcznik lub tkanina lniana złożyć w 2 warstwy. Umieść w durszlaku z miską i wlej mieszaninę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zawiąż i zawieś w chłodnym miejscu na jeden dzień.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Tyle śmietany daje 530 gramów sera mascarpone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przechowywać w szklanym pojemniku nie dłużej niż trzy dni.

P. S.: Jeśli nie ma termometru:
1. Umieść śmietanę na małym ogniu.
2. Poczekaj, aż pojawią się bąbelki, nie doprowadzaj do wrzenia!
3. Dodaj sok z cytryny. Masa stopniowo zacznie gęstnieć i utworzą się w niej płatki.
4. Ponownie umieść rondel na małym ogniu i podgrzej masę przez 7-10 minut, ciągle mieszaj.
5. Zdjąć z ognia, ostudzić, wymieszać trzepaczką. Powinieneś uzyskać kremową masę bez płatków, jak śmietana.
6. Złożyć ręcznik lub lnianą szmatkę w dwóch warstwach, wyłożyć durszlak, ustawić na misce.
7. Wlać masę i zawiesić na kilka godzin w chłodnym miejscu.
8. Przechowuj mascarpone w chłodnym miejscu przez trzy dni.
9. Jeśli krem lub deser zostanie przygotowany tego samego dnia, ser można już użyć w ciągu 2-3 godzin. Powodzenia w gotowaniu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy