skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej śmietanę do rondla z grubym dnem. Na małym ogniu podgrzej do 70-80 stopni.
Krok 2:
Dodaj sok z cytryny do śmietany.
Krok 3:
Podgrzej na najmniejszym ogniu przez 7-8 minut, ciągle mieszaj!
Krok 4:
Ręcznik lub tkanina lniana złożyć w 2 warstwy. Umieść w durszlaku z miską i wlej mieszaninę.
Krok 5:
Zawiąż i zawieś w chłodnym miejscu na jeden dzień.
Krok 6:
Tyle śmietany daje 530 gramów sera mascarpone.
Krok 7:
Przechowywać w szklanym pojemniku nie dłużej niż trzy dni.
P. S.: Jeśli nie ma termometru:
1. Umieść śmietanę na małym ogniu.
2. Poczekaj, aż pojawią się bąbelki, nie doprowadzaj do wrzenia!
3. Dodaj sok z cytryny. Masa stopniowo zacznie gęstnieć i utworzą się w niej płatki.
4. Ponownie umieść rondel na małym ogniu i podgrzej masę przez 7-10 minut, ciągle mieszaj.
5. Zdjąć z ognia, ostudzić, wymieszać trzepaczką. Powinieneś uzyskać kremową masę bez płatków, jak śmietana.
6. Złożyć ręcznik lub lnianą szmatkę w dwóch warstwach, wyłożyć durszlak, ustawić na misce.
7. Wlać masę i zawiesić na kilka godzin w chłodnym miejscu.
8. Przechowuj mascarpone w chłodnym miejscu przez trzy dni.
9. Jeśli krem lub deser zostanie przygotowany tego samego dnia, ser można już użyć w ciągu 2-3 godzin. Powodzenia w gotowaniu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g