budyń czekoladowy z kaszy gryczanej

pyszny budyń dla miłośników gryki. Bardzo smaczne z mlekiem.
Afina PaladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 33 % 17 g
węglowodany 58 % 30 g
288 kcal
IG: 27 / 27 / 47

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

1. Opłucz kaszę gryczaną. Wlej mleko migdałowe do rondla i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 15 minut.
2. Rozpuść olej kokosowy i czekoladę na średnim ogniu. Odłóż na bok.
3. Umieść kaszę gryczaną w blenderze. Dodaj umyte daktyle, migdały, rozpuszczoną czekoladę, kakao w proszku, syrop daktylowy. Ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji.
4. Jeśli budyń jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej mleka.
5. Podawać w filiżankach, udekorowane prażonymi migdałami, czekoladą i listkami mięty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Daktyle - 290   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g
  • Olej kokosowy - 925   kcal/100g
  • Ekstrakt z migdałów - 0   kcal/100g

Podobne przepisy