budyń czekoladowy z kaszy gryczanej
skład / składniki
2
porcje:
metoda gotowania
1. Opłucz kaszę gryczaną. Wlej mleko migdałowe do rondla i zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 15 minut.
2. Rozpuść olej kokosowy i czekoladę na średnim ogniu. Odłóż na bok.
3. Umieść kaszę gryczaną w blenderze. Dodaj umyte daktyle, migdały, rozpuszczoną czekoladę, kakao w proszku, syrop daktylowy. Ubijaj do uzyskania kremowej konsystencji.
4. Jeśli budyń jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej mleka.
5. Podawać w filiżankach, udekorowane prażonymi migdałami, czekoladą i listkami mięty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Daktyle - 290 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g
- Olej kokosowy - 925 kcal/100g
- Ekstrakt z migdałów - 0 kcal/100g

