śledzie pod futrem z serem topionym

jasna i efektowna sałatka na dni powszednie i święta! Śledź pod futrem z roztopionym serem mile cię zaskoczy-ma zupełnie nowy smak. Jeśli szukasz czegoś, co zachwyci gości, koniecznie przygotuj tę przekąskę!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 27 % 7 g
142 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić śledzie pod futrem z roztopionym serem? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Możesz używać buraków nie tylko gotowanych, ale także pieczonych w piekarniku. W sklepach sprzedawane są gotowe gotowane buraki pakowane próżniowo. Korzystanie z buraków kupionych w sklepie pozwoli Ci zaoszczędzić czas na gotowaniu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety śledziowe sprawdź, czy nie ma małych kości i pokrój w drobną kostkę. Do sałatki możesz użyć całego solonego śledzia, który będzie musiał zostać wstępnie pokrojony, lub gotowych filetów pokrojonych w porcje w oleju. Wygodniej jest użyć gotowego fileta. Pozwoli to zaoszczędzić czas.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj buraki w mundurze. Następnie schłodź i wyczyść. Zetrzyj buraki na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj marchewki w mundurze. Następnie schłodź i wyczyść. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj ziemniaki w mundurkach. Następnie schłodź i wyczyść. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj stopiony ser na drobnej tarce. Miękki ser jest słabo wcierany i mocno lepki, więc najpierw włóż go do zamrażarki na 20-30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Zetrzyj na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na talerzu Ustaw pierścień do gotowania (Ø 16 cm). Połóż posiekany śledź pierwszą warstwą i ubij. Nie ma potrzeby smarowania śledzia, ta warstwa jest już dość soczysta i tłusta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie ułóż ziemniaki i również spłaszcz. Na wierzch polej majonezem. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W następnej warstwie ułóż starty ser topiony, a także polej majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następna warstwa to starte jajka i majonez.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie starta marchewka i majonez.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż buraki na marchewce i polej majonezem. Posmaruj majonez łyżką, aby warstwa zabarwiła się na ładny różowo-fioletowy kolor. Włóż sałatę do lodówki na 1-2 godziny do namoczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę różą z pokrojonych buraków i świeżymi ziołami. Smacznego!

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy