skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić śledzie pod futrem z roztopionym serem? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Możesz używać buraków nie tylko gotowanych, ale także pieczonych w piekarniku. W sklepach sprzedawane są gotowe gotowane buraki pakowane próżniowo. Korzystanie z buraków kupionych w sklepie pozwoli Ci zaoszczędzić czas na gotowaniu.
Krok 2:
Filety śledziowe sprawdź, czy nie ma małych kości i pokrój w drobną kostkę. Do sałatki możesz użyć całego solonego śledzia, który będzie musiał zostać wstępnie pokrojony, lub gotowych filetów pokrojonych w porcje w oleju. Wygodniej jest użyć gotowego fileta. Pozwoli to zaoszczędzić czas.
Krok 3:
Ugotuj buraki w mundurze. Następnie schłodź i wyczyść. Zetrzyj buraki na grubej tarce.
Krok 4:
Gotuj marchewki w mundurze. Następnie schłodź i wyczyść. Zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 5:
Gotuj ziemniaki w mundurkach. Następnie schłodź i wyczyść. Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce.
Krok 6:
Zetrzyj stopiony ser na drobnej tarce. Miękki ser jest słabo wcierany i mocno lepki, więc najpierw włóż go do zamrażarki na 20-30 minut.
Krok 7:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Zetrzyj na grubej tarce.
Krok 8:
Na talerzu Ustaw pierścień do gotowania (Ø 16 cm). Połóż posiekany śledź pierwszą warstwą i ubij. Nie ma potrzeby smarowania śledzia, ta warstwa jest już dość soczysta i tłusta.
Krok 9:
Następnie ułóż ziemniaki i również spłaszcz. Na wierzch polej majonezem. Przeniosłem majonez do worka do szprycowania i odciąłem końcówkę. Jest to wygodniejsze niż łyżka.
Krok 10:
W następnej warstwie ułóż starty ser topiony, a także polej majonezem.
Krok 11:
Następna warstwa to starte jajka i majonez.
Krok 12:
Następnie starta marchewka i majonez.
Krok 13:
Połóż buraki na marchewce i polej majonezem. Posmaruj majonez łyżką, aby warstwa zabarwiła się na ładny różowo-fioletowy kolor. Włóż sałatę do lodówki na 1-2 godziny do namoczenia.
Krok 14:
Zdejmij pierścień do gotowania przed podaniem. Udekoruj sałatkę różą z pokrojonych buraków i świeżymi ziołami. Smacznego!
ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g