Sałatka sushi z ogórkiem ryż rybny

służyć jako dekoracja każdego świątecznego stołu.
VkusnyachkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 7 g
tłuszcze 13 % 4 g
węglowodany 63 % 19 g
139 kcal
IG: 21 / 79 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 55 min

wymieszaj majonez z wasabi. To będzie sos do naszej sałatki, to ona pokryjemy warstwy. Ugotuj ryż w taki sam sposób, jak w przypadku sushi. Odbywa się to w następujący sposób: opłucz ryż, zalej wodą (półtorej części wody na 1 część ryżu), podpal, aby woda się zagotowała (zajmie to około 7 minut). Zmniejsz ogień do minimum i gotuj przez kolejne 15 minut. Następnie wyjmij z pieca i pozwól mu parzyć przez około pół godziny. Marchewki i jajka również muszą być ugotowane. Podczas gdy część składników sałatki znajduje się na kuchence, przygotujemy pozostałe produkty: pokrój ryby na małe kawałki, ogórki w kostkę, drobno posiekaj cebulę.

warzywa można również pokroić z wyprzedzeniem. Zetrzyj ugotowane marchewki i jajka. Jajka wymieszać z zieloną cebulą i doprawić sosem majonezowym wasabi. Teraz ułóż sałatkę warstwami, nie zapominając o posmarowaniu ich mieszanką majonezu i Wasabi.

1 - warstwa — ryż, należy go posmarować dressingiem.
2-warstwa-ryba.
3-warstwa-koperek.
4-warstwa-fioletowy łuk.
5-warstwa-ogórek, posmaruj majonezem wasabi na wierzchu.
6 - warstwa — jajka z cebulą.
7-warstwa-marchewka, posmaruj ją również dressingiem.

odstawiamy sałatkę do lodówki na około dwie godziny i podajemy.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal / 100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Wasabi - 143   kcal/100g
  • Czerwona ryba - 191   kcal/100g

Podobne przepisy