skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowuję niezbędne produkty.
Krok 2:
Wlej przesianą mąkę do miski, wlej jajko, sól, sok z cytryny do środka i zagniataj strome ciasto. Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 20 minut.
Krok 3:
Obrane grzyby kroję w plasterki, cebulę w kostkę, drobno siekam zielenie, wcieram ser na drobnej tarce.
Krok 4:
Lekko posyp powierzchnię roboczą mąką, podziel ciasto na 2 części dla wygody. Jedną część ciasta rozwałkowuję na cienką warstwę. Na cieście formuję małe prostokąty kręconym nożem, mocuję je palcami pośrodku w postaci kokardek. Pozwól półfabrykatom wyschnąć.
Krok 5:
Podpalam garnek z wodą do wrzenia. Wlać puste miejsca z ciasta do wrzącej wody i gotować je do stanu Aldente.
Krok 6:
Wlewam olej roślinny do patelni, podgrzewam, wsypuję cebulę i doprowadzam do złotego koloru. Do cebuli dodaję grzyby, smażymy, następnie wlewamy śmietanę, posypujemy częścią startego sera, przypraw i na małym ogniu doprowadzam sos do miękkości.
Krok 7:
Połóż gotowe farfalle na talerzu, połóż grzyby z sosem na środku, dopraw ziołami, serem i podawaj. Smacznego!
domowy makaron farfalle można barwić na różne kolory, dodając różne naturalne produkty barwiące (szpinak, buraki, marchew itp.). Ten kształt jest bardzo lubiany przez dzieci. Ich kolor Nadaje makaronowi niezwykłość i oryginalność.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal / 100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal / 100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal / 100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal / 100g
- Zieleń - 41 kcal/100g