domowy makaron Farfalle w sosie śmietanowym

cecha farfalle — są nieco twardsze w środku, a na brzegach są miękkie i delikatne. Domowy makaron może być podawany jako dodatek lub jako osobne danie. Z sosem lub sosem.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 8 g
tłuszcze 36 % 13 g
węglowodany 42 % 15 g
217 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowuję niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej przesianą mąkę do miski, wlej jajko, sól, sok z cytryny do środka i zagniataj strome ciasto. Gotowe ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 20 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane grzyby kroję w plasterki, cebulę w kostkę, drobno siekam zielenie, wcieram ser na drobnej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Lekko posyp powierzchnię roboczą mąką, podziel ciasto na 2 części dla wygody. Jedną część ciasta rozwałkowuję na cienką warstwę. Na cieście formuję małe prostokąty kręconym nożem, mocuję je palcami pośrodku w postaci kokardek. Pozwól półfabrykatom wyschnąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podpalam garnek z wodą do wrzenia. Wlać puste miejsca z ciasta do wrzącej wody i gotować je do stanu Aldente.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlewam olej roślinny do patelni, podgrzewam, wsypuję cebulę i doprowadzam do złotego koloru. Do cebuli dodaję grzyby, smażymy, następnie wlewamy śmietanę, posypujemy częścią startego sera, przypraw i na małym ogniu doprowadzam sos do miękkości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż gotowe farfalle na talerzu, połóż grzyby z sosem na środku, dopraw ziołami, serem i podawaj. Smacznego!

domowy makaron farfalle można barwić na różne kolory, dodając różne naturalne produkty barwiące (szpinak, buraki, marchew itp.). Ten kształt jest bardzo lubiany przez dzieci. Ich kolor Nadaje makaronowi niezwykłość i oryginalność.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal / 100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" o zawartości tłuszczu 40% - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal / 100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal / 100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal / 100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy