skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty według listy. Ugotuj ziemniaki. Aby to zrobić, dokładnie umyj bulwy i wrzuć je nieobrane do wrzącej wody, aby lepiej zachować przydatne substancje. Gotuj ziemniaki przez 25 minut, a następnie ostudź. Jajka ugotować na twardo (8-10 minut po ugotowaniu). Ostudzić, zalać zimną wodą.
Krok 2:
Dobrze opłucz warzywa (koperek, pietruszka, pióra szczypiorku), osusz ręcznikami papierowymi. Drobno posiekaj. Lekko posolić i pamiętać tłuczkiem, aby stał się miękki, wydzielał sok i aromat.
Krok 3:
Obierz schłodzone ziemniaki. W ciepłej formie nie należy go dodawać, w przeciwnym razie zepsuje smak zimnego Dania. Pokrój go w mniej więcej tę samą kostkę, a także gotowaną kiełbasę, obrane jajka, ogórek. Jeśli ogórek ma grubą skórę, obierz go. Nie trzeba usuwać młodego płodu. Można go zetrzeć na grubej tarce, jak chcesz. Rzodkiewki polecam pokroić na mniejsze.
Krok 4:
W dużej misce połącz wszystkie kawałki, zioła, zielony groszek. Nie dodaję już soli, każda potem dosolita na talerzu do smaku. Przykryj miskę pokrywką lub dokręć folią spożywczą, włóż do lodówki.
Krok 5:
Umieść półfabrykat na okroshki w porcjach, napełnij kwasem. Można go zastąpić serwatką, kefirem, wodą mineralną, ayranem, przefiltrowaną wodą z dodatkiem octu. Następnie każdy dodaje do smaku, że chce więcej. Na przykład możesz dodać trochę musztardy, chrzanu (1 łyżeczka), śmietany, majonezu. Każda z opcji będzie pyszna. Smacznego!
puste miejsce na klasyczną okroshkę z rzodkiewką i kiełbasą (bez soli i kwasu chlebowego) można przechowywać w lodówce przez około dwa dni.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Rzodkiewka - 20 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Kiełbasa "amatorska" - 291 kcal/100g
- Kiełbasa "Ukraińska" - 404 kcal/100g
- Kiełbasa "cukrzycowa" - 254 kcal/100g
- Kiełbasa"doktorska" - 197 kcal/100g
- Kiełbasa dietetyczna - 170 kcal/100g
- Kiełbasa"mleczna" - 252 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Kwas - 25 kcal/100g