okroshka z zielonym groszkiem na kwasie chlebowym z kiełbasą

kochany przez wszystkich, zwłaszcza w upale, jak dobrze jest! Morze przepisów, każdy ma swój ulubiony. Wolę klasykę-na kwasie, z rzodkiewką, więc kroję wszystkie składniki i wkładam do lodówki. Każdy już porcjami dodaje sobie sól i dressing do smaku. Okroshka jest w stanie zadowolić wszystkich!
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 29 % 4 g
węglowodany 43 % 6 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty według listy. Ugotuj ziemniaki. Aby to zrobić, dokładnie umyj bulwy i wrzuć je nieobrane do wrzącej wody, aby lepiej zachować przydatne substancje. Gotuj ziemniaki przez 25 minut, a następnie ostudź. Jajka ugotować na twardo (8-10 minut po ugotowaniu). Ostudzić, zalać zimną wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze opłucz warzywa (koperek, pietruszka, pióra szczypiorku), osusz ręcznikami papierowymi. Drobno posiekaj. Lekko posolić i pamiętać tłuczkiem, aby stał się miękki, wydzielał sok i aromat.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz schłodzone ziemniaki. W ciepłej formie nie należy go dodawać, w przeciwnym razie zepsuje smak zimnego Dania. Pokrój go w mniej więcej tę samą kostkę, a także gotowaną kiełbasę, obrane jajka, ogórek. Jeśli ogórek ma grubą skórę, obierz go. Nie trzeba usuwać młodego płodu. Można go zetrzeć na grubej tarce, jak chcesz. Rzodkiewki polecam pokroić na mniejsze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W dużej misce połącz wszystkie kawałki, zioła, zielony groszek. Nie dodaję już soli, każda potem dosolita na talerzu do smaku. Przykryj miskę pokrywką lub dokręć folią spożywczą, włóż do lodówki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść półfabrykat na okroshki w porcjach, napełnij kwasem. Można go zastąpić serwatką, kefirem, wodą mineralną, ayranem, przefiltrowaną wodą z dodatkiem octu. Następnie każdy dodaje do smaku, że chce więcej. Na przykład możesz dodać trochę musztardy, chrzanu (1 łyżeczka), śmietany, majonezu. Każda z opcji będzie pyszna. Smacznego!

puste miejsce na klasyczną okroshkę z rzodkiewką i kiełbasą (bez soli i kwasu chlebowego) można przechowywać w lodówce przez około dwa dni.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Rzodkiewka - 20   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa "cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa"doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Kwas - 25   kcal/100g

Podobne przepisy