skład / składniki
metoda gotowania
1. Ziemniaki myjemy, przenosimy na patelnię, napełniamy wodą tak, aby była całkowicie pokryta. Obieranie ziemniaków nie jest konieczne. Stawiamy na dużym ogniu i doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia, po czym zmniejszamy ciepło do średniego i gotujemy ziemniaki do miękkości przez około 20 minut. Gotowość można sprawdzić nożem lub widelcem: jeśli ziemniaki są miękkie podczas przekłuwania, są gotowe.
2. Podczas gotowania ziemniaków przygotowujemy pozostałe składniki:
- umyj liście tymianku, połóż je na ręczniku papierowym, osusz je wodą. Następnie drobno posiekaj liście nożem;
- zielone papryczki chili myjemy, suszymy, uwalniamy z nasion i drobno siekamy;
- obierz ząbki czosnku, trzy z nich na drobnej tarce.
3. Ziemniaki ugotowane-włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza. I dalej gotujemy. Obierz ziemniaki, gdy trochę ostygną, i trzy na grubej tarce. Odłóż ziemniaki na bok.
4. Podgrzej suchą patelnię (bez oleju) na małym ogniu, wlej na nią nasiona szczyrica, smaż je przez 1-2 minuty, stale mieszając, a następnie wlej do ceramicznej miski. Nasiona szczyrica mają właściwości otwierania się jak kukurydza (popcorn). Rozłóż shchiritsa w ceramicznej misce.
5. Dodaj olej na patelnię i natychmiast rozłóż starty czosnek, posiekane papryczki chili, posiekane liście tymianku, wymieszaj.
6. Dodaj starte ziemniaki do patelni, sól i posyp czarnym pieprzem, wymieszaj. Wlej połowę smażonych nasion szczyrica, dokładnie wymieszaj masę ziemniaczaną, aby szczyrica była w niej równomiernie rozłożona. Pozwól masie ostygnąć do stanu ciepłego.
7. Z masy ziemniaczanej formujemy krokiety o owalnym kształcie, mniej więcej wielkości cytryny. Uformowane krokiety obtaczamy w pozostałych nasionach szczyrica ze wszystkich stron.
8. Nasmaruj tomę olejem roślinnym, włóż do niego puste miejsca. Krokiety wysyłamy do pieczenia w piekarniku na złoty kolor przez 20 minut.
gotowe! Podawaj na gorąco.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Szczyrzyca - 371 kcal/100g