krokiety ziemniaczane ze szczypiorkiem

pyszne, apetyczne, sycące i pożywne! Co jest potrzebne dla rodziny! Krokiety ziemniaczane z szczypiorkiem będą wspaniałym daniem głównym i zajmą godne miejsce w rodzinnym menu. Pyszne, obfite i łatwe w przygotowaniu! Choć nie za szybko. Krokiety można zabrać ze sobą zamiast kanapek, na przykład w podróż, do szkoły, do pracy.
bytenkonnAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 17 % 6 g
węglowodany 72 % 26 g
173 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h

1. Ziemniaki myjemy, przenosimy na patelnię, napełniamy wodą tak, aby była całkowicie pokryta. Obieranie ziemniaków nie jest konieczne. Stawiamy na dużym ogniu i doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia, po czym zmniejszamy ciepło do średniego i gotujemy ziemniaki do miękkości przez około 20 minut. Gotowość można sprawdzić nożem lub widelcem: jeśli ziemniaki są miękkie podczas przekłuwania, są gotowe.

2. Podczas gotowania ziemniaków przygotowujemy pozostałe składniki:

- umyj liście tymianku, połóż je na ręczniku papierowym, osusz je wodą. Następnie drobno posiekaj liście nożem;

- zielone papryczki chili myjemy, suszymy, uwalniamy z nasion i drobno siekamy;

- obierz ząbki czosnku, trzy z nich na drobnej tarce.

3. Ziemniaki ugotowane-włącz piekarnik do 180 stopni Celsjusza. I dalej gotujemy. Obierz ziemniaki, gdy trochę ostygną, i trzy na grubej tarce. Odłóż ziemniaki na bok.

4. Podgrzej suchą patelnię (bez oleju) na małym ogniu, wlej na nią nasiona szczyrica, smaż je przez 1-2 minuty, stale mieszając, a następnie wlej do ceramicznej miski. Nasiona szczyrica mają właściwości otwierania się jak kukurydza (popcorn). Rozłóż shchiritsa w ceramicznej misce.

5. Dodaj olej na patelnię i natychmiast rozłóż starty czosnek, posiekane papryczki chili, posiekane liście tymianku, wymieszaj.

6. Dodaj starte ziemniaki do patelni, sól i posyp czarnym pieprzem, wymieszaj. Wlej połowę smażonych nasion szczyrica, dokładnie wymieszaj masę ziemniaczaną, aby szczyrica była w niej równomiernie rozłożona. Pozwól masie ostygnąć do stanu ciepłego.

7. Z masy ziemniaczanej formujemy krokiety o owalnym kształcie, mniej więcej wielkości cytryny. Uformowane krokiety obtaczamy w pozostałych nasionach szczyrica ze wszystkich stron.

8. Nasmaruj tomę olejem roślinnym, włóż do niego puste miejsca. Krokiety wysyłamy do pieczenia w piekarniku na złoty kolor przez 20 minut.

gotowe! Podawaj na gorąco.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Szczyrzyca - 371   kcal/100g

Podobne przepisy