Zupa z ziemniakami i soczewicą

okazuje się bardzo szybko i delikatnie. Być może Wiele osób lubi zupy z soczewicą, ponieważ szybko się gotuje i ma przyjemny ciepły kolor. U nas ta roślina strączkowa nazywa się soczewicą turecką i jest przygotowywana w 5 lub 7 minut. Myślę, że każdy przynajmniej raz będzie zainteresowany wypróbowaniem dania z tymi fasolami, szczególnie dla tych, którzy lubią szybkie potrawy. A jeśli nadal pieczesz grzanki na paluszkach w piekarniku, posmarowane domowym majonezem czosnkowo-serowym, okaże się to dość szlachetnym i pożywnym menu.
olenikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 3 g
tłuszcze 21 % 3 g
węglowodany 57 % 8 g
71 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

jeśli masz mało czasu lub po prostu chcesz prostego płynnego posiłku, ale tak szybko i ze smakiem, zaopatrz się w 40 minut i zacznij:

1. Będziesz potrzebował rondla i patelni. I wstępnie obrane i umyte warzywa. Ziemniaki pokroić w kostkę 1 cm lub trochę więcej i gotować w 2 litrach wody, lekko posolić.

2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i włożyć do rozgrzać olej na patelni i lekko podsmażyć.

3. Drobno posiekaj marchewki, możesz przez grubą tarkę. Pięknie wygląda zarówno czerwony, jak i żółty, i wyślij do cebuli, a następnie posiekany czosnek.

4. Pokrój pomidora w kostkę, nie musisz go smażyć, wrzuć go z soczewicą.

5. Teraz wkładamy tosty do rondla i dodajemy trochę oleju na patelnię, natychmiast dodajemy kurkumę, paprykę i soczewicę i zaczynamy smażyć na średnim ogniu. Soczewica powinna stać się przezroczysta.

6. A teraz możesz wysłać go do rondla i dodać pomidory, doprawić przyprawami i gotować przez 5-7 minut. Soczewica będzie natychmiast widoczna.

taka zupa stanie się jeszcze smaczniejsza, jeśli zostanie doprawiona łyżką domowego majonezu serowego, pokruszyć zieleninę i zamiast zwykłego chleba upiec grzanki, które są również pokryte majonezem z dodatkiem czosnku (bardzo niewiele, aby było bez ostrego zapachu).

P. S. Jeśli ktoś jest zainteresowany, możesz wymyślić urządzenie do grzanek, które składa się z metalowego kubka, zmiętej folii i niepotrzebnych igieł dziewiarskich. Przygotowanie tej zupy wpadło mi na ten pomysł. Grzanki są smaczniejsze niż na patelni i można je podawać z dowolną zupą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Czerwona soczewica - 314   kcal/100g

Podobne przepisy