skład / składniki
metoda gotowania
jeśli masz mało czasu lub po prostu chcesz prostego płynnego posiłku, ale tak szybko i ze smakiem, zaopatrz się w 40 minut i zacznij:
1. Będziesz potrzebował rondla i patelni. I wstępnie obrane i umyte warzywa. Ziemniaki pokroić w kostkę 1 cm lub trochę więcej i gotować w 2 litrach wody, lekko posolić.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i włożyć do rozgrzać olej na patelni i lekko podsmażyć.
3. Drobno posiekaj marchewki, możesz przez grubą tarkę. Pięknie wygląda zarówno czerwony, jak i żółty, i wyślij do cebuli, a następnie posiekany czosnek.
4. Pokrój pomidora w kostkę, nie musisz go smażyć, wrzuć go z soczewicą.
5. Teraz wkładamy tosty do rondla i dodajemy trochę oleju na patelnię, natychmiast dodajemy kurkumę, paprykę i soczewicę i zaczynamy smażyć na średnim ogniu. Soczewica powinna stać się przezroczysta.
6. A teraz możesz wysłać go do rondla i dodać pomidory, doprawić przyprawami i gotować przez 5-7 minut. Soczewica będzie natychmiast widoczna.
taka zupa stanie się jeszcze smaczniejsza, jeśli zostanie doprawiona łyżką domowego majonezu serowego, pokruszyć zieleninę i zamiast zwykłego chleba upiec grzanki, które są również pokryte majonezem z dodatkiem czosnku (bardzo niewiele, aby było bez ostrego zapachu).
P. S. Jeśli ktoś jest zainteresowany, możesz wymyślić urządzenie do grzanek, które składa się z metalowego kubka, zmiętej folii i niepotrzebnych igieł dziewiarskich. Przygotowanie tej zupy wpadło mi na ten pomysł. Grzanki są smaczniejsze niż na patelni i można je podawać z dowolną zupą.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Kurkuma - 325 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Czerwona soczewica - 314 kcal/100g