Kiełbasa z krwi wieprzowej

gotuj kiełbasę w domu-jest o wiele smaczniejsza! Kiełbasa z krwi wieprzowej według tego przepisu okazuje się niezwykle soczysta, delikatna, ma doskonały smak. Napełnij jelita mielonym mięsem nie powinno być ciasno, ponieważ podczas gotowania światło jelita zostanie ściśnięte. Po ugotowaniu krew można doprowadzić do gotowości nie tylko na patelni, ale także w piekarniku (piec przez 15 minut w 170 stopniach).
777Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 14 g
tłuszcze 58 % 23 g
węglowodany 8 % 3 g
264 kcal
IG: 33 / 67 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h 30 min

1. Mój tłuszcz i policzek, włóż do rondla, zalej zimną wodą, Wyślij do ognia. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień, kontynuuj gotowanie przez 40 minut.

2. Następnie spuść wodę, przepuść policzek i smalec przez maszynę do mięsa (najlepiej wybrać sitko z małymi otworami). Obierz cebulę i czosnek.

3. Sortujemy kaszę gryczaną, myjemy, gotujemy do miękkości, rozprowadzamy do już posiekanych składników.

4. Wlej krew do miski, za pomocą Sitka usuń wszystkie skrzepy. Wlej krew do pojemnika z kaszą gryczaną, policzkiem i smalcem, solą, pieprzem, wymieszaj.

5. Wypełniamy jelita przygotowaną masą, zawiązujemy końce po obu stronach, wykonujemy 10 nakłuć w całym jelicie (można to zrobić wykałaczką lub igłą).

6. Gotuj krew przez 15 minut od momentu wrzenia, a następnie przenieś na patelnię, wlej trochę oleju roślinnego, kilka ząbków czosnku, gałązki rozmarynu.

7. Przykryj patelnię pokrywką, smaż kiełbasę przez 3-4 minuty, a następnie odwróć na drugą stronę, smaż przez kolejne kilka minut.

podawaj na stole z dodatkami lub bez, bardzo smaczne po prostu ze świeżym chlebem.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy - 871   kcal/100g
  • Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947   kcal/100g
  • Skwarki wieprzowe - 895   kcal/100g
  • Smalec - 797   kcal/100g
  • Szpik - 658   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Krew wieprzowa - 216   kcal/100g
  • Jelita wieprzowe - 602   kcal/100g
  • Policzek wieprzowy - 494   kcal/100g

Podobne przepisy