skład / składniki
metoda gotowania
1. Mój tłuszcz i policzek, włóż do rondla, zalej zimną wodą, Wyślij do ognia. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień, kontynuuj gotowanie przez 40 minut.
2. Następnie spuść wodę, przepuść policzek i smalec przez maszynę do mięsa (najlepiej wybrać sitko z małymi otworami). Obierz cebulę i czosnek.
3. Sortujemy kaszę gryczaną, myjemy, gotujemy do miękkości, rozprowadzamy do już posiekanych składników.
4. Wlej krew do miski, za pomocą Sitka usuń wszystkie skrzepy. Wlej krew do pojemnika z kaszą gryczaną, policzkiem i smalcem, solą, pieprzem, wymieszaj.
5. Wypełniamy jelita przygotowaną masą, zawiązujemy końce po obu stronach, wykonujemy 10 nakłuć w całym jelicie (można to zrobić wykałaczką lub igłą).
6. Gotuj krew przez 15 minut od momentu wrzenia, a następnie przenieś na patelnię, wlej trochę oleju roślinnego, kilka ząbków czosnku, gałązki rozmarynu.
7. Przykryj patelnię pokrywką, smaż kiełbasę przez 3-4 minuty, a następnie odwróć na drugą stronę, smaż przez kolejne kilka minut.
podawaj na stole z dodatkami lub bez, bardzo smaczne po prostu ze świeżym chlebem.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy - 871 kcal/100g
- Tłuszcz wieprzowy roztopiony - 947 kcal/100g
- Skwarki wieprzowe - 895 kcal/100g
- Smalec - 797 kcal/100g
- Szpik - 658 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Krew wieprzowa - 216 kcal/100g
- Jelita wieprzowe - 602 kcal/100g
- Policzek wieprzowy - 494 kcal/100g