buraki z czosnkiem i orzechami włoskimi bez majonezu

soczysta i pikantna - sałatka z buraków z czosnkiem i orzechami. Danie można podawać ze śmietaną lub gęstym jogurtem bez dodatków, z pieczonym lub gotowanym mięsem, rybą, jako niezależną przekąskę. Czasami do sałatki dodaje się suszone śliwki na parze, aby uzyskać aksamitny smak.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 53 % 19 g
węglowodany 31 % 11 g
225 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty. Duże buraki gotować wcześniej w osolonej wodzie przez około 25-30 minut, następnie przenieść do zimnej wody i pozostawić na 30 minut, aż całkowicie ostygnie. Zamiast 1 dużego warzywa możesz użyć 2 małych. Buraki można również gotować na parze lub piec w piekarniku - czas gotowania w takich technikach należy obliczyć na podstawie mocy podwójnego kotła lub piekarnika.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz buraki, spłucz wodą. Pokrój na kilka kawałków i posiekaj każdą z nich na tarce o drobnych oczkach do głębokiej salaterki lub miski. Opcjonalnie możesz użyć rozdrabniacza lub blendera, jeśli chcesz uzyskać potrawę w kształcie puree.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Lekko osusz orzechy włoskie na patelni lub w piekarniku przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zmiel ręce w pojemniku na starte buraki. Możesz włożyć orzechy do torby i związać je młotkiem kulinarnym, krusząc je na okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ząbki czosnku, opłucz je i przepuść przez specjalną prasę do pojemnika. Zamiast świeżego czosnku dopuszczalne jest stosowanie czosnku w proszku lub oleju czosnkowego. Najważniejsze - w naczyniu powinna być nuta czosnku! Masło czosnkowe można stworzyć, smażąc pokrojone ząbki czosnku na patelni przez minutę i zalewając je olejem. Następnie musisz wyłączyć ogrzewanie i pozostawić olej na patelni do ostygnięcia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól, zmielony czarny pieprz - opcjonalnie. Dodając świeże zioła do sałatki, zrób to na tym etapie, myjąc i siekając: koperek, pietruszkę, seler, kolendrę. Wlać olej roślinny. Posługiwać się tłoczona na zimno oliwa z oliwek, jeśli jest dostępna. Wiele osób lubi doprawiać takie danie majonezem-możesz spróbować tej opcji!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki sałatki i pozostaw na 20 minut, aby nasyciły się czosnkowym aromatem. Najlepiej wyjąć naczynie na zimno,a następnie podać je schłodzone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż sałatkę z buraków z czosnkiem i orzechami włoskimi na talerzach lub talerzu, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj.

buraki z czosnkiem i orzechami włoskimi to soczyste pikantne danie podawane tuż przed daniami mięsnymi lub rybnymi. Jest przygotowywany za jednym zamachem i składa się z niedrogich składników, które można łatwo znaleźć w kuchni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy