skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty. Duże buraki gotować wcześniej w osolonej wodzie przez około 25-30 minut, następnie przenieść do zimnej wody i pozostawić na 30 minut, aż całkowicie ostygnie. Zamiast 1 dużego warzywa możesz użyć 2 małych. Buraki można również gotować na parze lub piec w piekarniku - czas gotowania w takich technikach należy obliczyć na podstawie mocy podwójnego kotła lub piekarnika.
Krok 2:
Obierz buraki, spłucz wodą. Pokrój na kilka kawałków i posiekaj każdą z nich na tarce o drobnych oczkach do głębokiej salaterki lub miski. Opcjonalnie możesz użyć rozdrabniacza lub blendera, jeśli chcesz uzyskać potrawę w kształcie puree.
Krok 3:
Lekko osusz orzechy włoskie na patelni lub w piekarniku przez około 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Zmiel ręce w pojemniku na starte buraki. Możesz włożyć orzechy do torby i związać je młotkiem kulinarnym, krusząc je na okruchy.
Krok 4:
Obierz ząbki czosnku, opłucz je i przepuść przez specjalną prasę do pojemnika. Zamiast świeżego czosnku dopuszczalne jest stosowanie czosnku w proszku lub oleju czosnkowego. Najważniejsze - w naczyniu powinna być nuta czosnku! Masło czosnkowe można stworzyć, smażąc pokrojone ząbki czosnku na patelni przez minutę i zalewając je olejem. Następnie musisz wyłączyć ogrzewanie i pozostawić olej na patelni do ostygnięcia.
Krok 5:
Dodaj sól, zmielony czarny pieprz - opcjonalnie. Dodając świeże zioła do sałatki, zrób to na tym etapie, myjąc i siekając: koperek, pietruszkę, seler, kolendrę. Wlać olej roślinny. Posługiwać się tłoczona na zimno oliwa z oliwek, jeśli jest dostępna. Wiele osób lubi doprawiać takie danie majonezem-możesz spróbować tej opcji!
Krok 6:
Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki sałatki i pozostaw na 20 minut, aby nasyciły się czosnkowym aromatem. Najlepiej wyjąć naczynie na zimno,a następnie podać je schłodzone.
Krok 7:
Ułóż sałatkę z buraków z czosnkiem i orzechami włoskimi na talerzach lub talerzu, udekoruj świeżymi ziołami i podawaj.
buraki z czosnkiem i orzechami włoskimi to soczyste pikantne danie podawane tuż przed daniami mięsnymi lub rybnymi. Jest przygotowywany za jednym zamachem i składa się z niedrogich składników, które można łatwo znaleźć w kuchni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g