skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz cebulę, marchewkę, czosnek i seler, pokrój w kostkę.
2. Grzyby drzewne czyścimy, kroimy nożem tak małym, jak to możliwe.
3. Mięso myjemy, przepuszczamy przez maszynkę do mięsa.
4. Smażyć wcześniej przygotowane warzywa na maśle do miękkości, soli.
5. Dodaj grzyby drzewne do warzyw, gotuj na małym ogniu przez 12-15 minut.
6. Następnie rozłóż mieloną wołowinę, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj.
7. Po 10 minutach wlej bulion i czerwone wino, wymieszaj, dodaj zmielony czarny pieprz, liść laurowy i tymianek, gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
8. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, a następnie włóż do durszlaka, spłucz pod strumieniem zimnej wody.
9. Makaron przenosimy na patelnię z warzywami, grzybami i mięsem, mieszamy, smakujemy, jeśli to konieczne, dodajemy sól.
podczas serwowania posyp posiekaną natką pietruszki.
smacznego! 
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal / 100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal / 100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (stek) - 189 kcal/100g
- Wołowina-polędwica (rostbef) - 381 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g
- Grzyby drzewne - 91 kcal/100g