Sałatka z sercami z kurczaka, pieczarkami, ogórkami i serem

jest przygotowywany z prostych produktów, okazuje się satysfakcjonujący i smaczny. Sałatka nadaje się zarówno na wieczorną kolację, jak i świąteczny obiad. Ponadto serca z kurczaka to tylko magazyn witamin i pierwiastków śladowych! Zamiast słonych możesz dodać świeże ogórki i posiekane warzywa, będzie również bardzo smaczne. Do dressingu majonez można zastąpić kwaśną śmietaną lub wymieszać majonez ze śmietaną.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 44 % 8 g
węglowodany 11 % 2 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
  19. Krok 19:

    Krok 19.
  20. Krok 20:

    Krok 20.

w sercach kurczaka odcinam duże naczynia i oczyszczam skrzepy krwi.
gotuj w osolonej wodzie przez 20-25 minut.
Schładzam i kroję serca wzdłuż na 4 części.
pieczarki kroję w paski.
drobno posiekaj cebulę.
smaż cebulę na odrobinie oleju roślinnego, aż będzie przezroczysta.
dodaj grzyby do cebuli i smaż, aż ciecz wyparuje.
wyłączam ogień i pozwalam grzybom ostygnąć (idealnie byłoby położyć smażone grzyby z cebulą na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru oleju, ale dopiero teraz to zrozumiałem)
pikle kroję w paski.
zetrzyj ser na grubej tarce.
w wygodnej misce wkładam serca z kurczaka i schłodzone grzyby z cebulą.
dodaj pokrojone ogórki.
tarty twardy ser.
Doprawiam sałatkę majonezem.
dodaj sól, pieprz i dobrze wymieszaj.
przerzucam do salaterki.
pozostaje tylko udekorować i można go podawać.

Obejrzyj przepis wideo z wizualnym procesem gotowania!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser"Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Serce z kurczaka - 159   kcal/100g

Podobne przepisy