skład / składniki
metoda gotowania
1. Gotuj ziemniaki w mundurach do miękkości, a następnie ostudź, obierz, pokrój w plasterki.
2. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie. Pokrój oliwki na połówki.
3. Jajka przepiórcze gotujemy, schładzamy, obieramy, kroimy na pół.
4. Umyj pomidory koktajlowe, również pokrój na pół. Moje liście sałaty, grubo cięte.
5. Pokrój filet z wędzonej makreli na małe kawałki.
6. W osobnym pojemniku łączymy oliwę z octem winnym, mieszamy.
6. Ziemniaki, oliwki, makrele, cebulę układamy w misce, tutaj dodajemy posiekane liście sałaty, solimy, podlewamy przygotowanym dressingiem, mieszamy.
7. Na porcjach układamy sałatkę w kształcie zjeżdżalni, dekorujemy połówkami jaj przepiórczych i pomidorków koktajlowych, a także plasterkami ziemniaków.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Makrela - 113 kcal/100g
- Sałata liściasta - 14 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet winny biały - 14 kcal / 100g
- Pomidory koktajlowe - 15 kcal/100g