Sałatka z makreli

Sałatka z wędzoną rybą-niezwykłe połączenie i jasny smak! Sałatka z wędzonej makreli może być podawana na świątecznym stole, ma pikantny smak, jasny i apetyczny wygląd. W razie potrzeby jaja przepiórcze można zastąpić kurczakiem, a oliwki wybrać do smaku, czarne lub zielone.
Tilda MontmartreAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 7 g
tłuszcze 44 % 11 g
węglowodany 28 % 7 g
150 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Gotuj ziemniaki w mundurach do miękkości, a następnie ostudź, obierz, pokrój w plasterki.

2. Obierz cebulę, pokrój w cienkie półpierścienie. Pokrój oliwki na połówki.

3. Jajka przepiórcze gotujemy, schładzamy, obieramy, kroimy na pół.

4. Umyj pomidory koktajlowe, również pokrój na pół. Moje liście sałaty, grubo cięte.

5. Pokrój filet z wędzonej makreli na małe kawałki.

6. W osobnym pojemniku łączymy oliwę z octem winnym, mieszamy.

6. Ziemniaki, oliwki, makrele, cebulę układamy w misce, tutaj dodajemy posiekane liście sałaty, solimy, podlewamy przygotowanym dressingiem, mieszamy.

7. Na porcjach układamy sałatkę w kształcie zjeżdżalni, dekorujemy połówkami jaj przepiórczych i pomidorków koktajlowych, a także plasterkami ziemniaków.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Makrela - 113   kcal/100g
  • Sałata liściasta - 14   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal / 100g
  • Pomidory koktajlowe - 15   kcal/100g

Podobne przepisy