skład / składniki
metoda gotowania
1. Wieczorem wlej ciecierzycę do miski, zalej zimną wodą, pozostaw na noc do spęcznienia.
2. Mięso myjemy, wkładamy do kotła, napełniamy zimną wodą, gotujemy przez 15 minut.
3. Następnie dodaj spuchniętą ciecierzycę i strąki chili do kotła (nie zmiel papryki), gotuj bulion przez godzinę, a nawet dłużej.
4. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, włóż do zupy, sól do smaku, gotuj przez kolejną godzinę. W tym czasie mięso powinno stać się miękkie.
5. Obierz ziemniaki i marchewkę, umyj. Pokrój marchewki na duże koła , ziemniaki na ćwiartki. Włóż do kotła do pozostałych składników.
6. Obierz bułgarską paprykę z nasion i przegród, umyj, pokrój w dużą kostkę, włóż do kotła 10 minut po ziemniakach.
7. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę. Obierz czosnek, zmiażdż goździki rękojeścią noża. Rozłóż pomidory i czosnek w zupie 5 minut przed gotowaniem.
8. Umyj zieloną cebulę, drobno posiekaj nożem, Dodaj do zupy wraz z przyprawami: zirą, czerwonym pieprzem i kolendrą.
to wszystko, pachnąca shurpa jest gotowa!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jagnięcina chuda - 169 kcal/100g
- Baranina tłusta - 225 kcal/100g
- Baranina-mostek - 533 kcal/100g
- Jagnięcina-szynka - 232 kcal/100g
- Kotlet jagnięcy z kością - 380 kcal/100g
- Baranina - łopatka - 284 kcal/100g
- Baranina-część grzbietowa - 459 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ciecierzyca - 364 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g