jagnięcina shurpa z ciecierzycą i chili w kotle

Przygotuj uzbecką zupę, rodzina będzie zachwycona! Szurpa jagnięca w kotle jest zwykle gotowana na ogniu w terenie, ale to danie można z powodzeniem przygotować w domu, używając żeliwnego kotła z przyborów domowych. Jagnię lepiej wybrać na kości, aby bulion był maksymalnie bogaty. Pomimo tego, że taka zupa powinna być ostra, nadal powinieneś skupić się na osobistych preferencjach i dostosować ilość pieprzu do smaku.
•Ludmila•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 8 g
tłuszcze 11 % 3 g
węglowodany 59 % 16 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h 40 min

1. Wieczorem wlej ciecierzycę do miski, zalej zimną wodą, pozostaw na noc do spęcznienia.

2. Mięso myjemy, wkładamy do kotła, napełniamy zimną wodą, gotujemy przez 15 minut.

3. Następnie dodaj spuchniętą ciecierzycę i strąki chili do kotła (nie zmiel papryki), gotuj bulion przez godzinę, a nawet dłużej.

4. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie, włóż do zupy, sól do smaku, gotuj przez kolejną godzinę. W tym czasie mięso powinno stać się miękkie.

5. Obierz ziemniaki i marchewkę, umyj. Pokrój marchewki na duże koła , ziemniaki na ćwiartki. Włóż do kotła do pozostałych składników.

6. Obierz bułgarską paprykę z nasion i przegród, umyj, pokrój w dużą kostkę, włóż do kotła 10 minut po ziemniakach.

7. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę. Obierz czosnek, zmiażdż goździki rękojeścią noża. Rozłóż pomidory i czosnek w zupie 5 minut przed gotowaniem.

8. Umyj zieloną cebulę, drobno posiekaj nożem, Dodaj do zupy wraz z przyprawami: zirą, czerwonym pieprzem i kolendrą.

to wszystko, pachnąca shurpa jest gotowa!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ciecierzyca - 364   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy