Sałatka Zaspa śnieżna

sałatka jest bardzo delikatna i bardzo smaczna, wygląda pięknie i apetycznie.
KatarzynaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 8 g
tłuszcze 46 % 12 g
węglowodany 23 % 6 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Cebulę obrać i pokroić w półpierścienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Posiekaną cebulę zalać wrzącą wodą, dodać ocet, sól, cukier i pozostawić do marynowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Filety umyć, osuszyć i pokroić w cienkie paski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozgrzej patelnię, wlej olej i ułóż filety. Smażyć na lekko złoty kolor. W tym procesie sól i pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmij z patelni i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj grzyby, w razie potrzeby obierz i pokrój w kliny. Jeśli grzyb jest duży, pokrój go na pół, a następnie w plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż grzyby na oleju na złoty kolor, sól i pieprz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij z patelni i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zetrzyj ugotowane ziemniaki na grubej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie pokrój jajka na pół. Oddziel żółtka od białek i złóż osobno na talerz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyciśnij czosnek i dodaj do żółtek, a także dodaj trochę majonezu i dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nadziewaj białka masą żółtkową.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połóż mięso na dnie salaterki. Ułóż cebulę równą warstwą na wierzchu i posmaruj majonezem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dalej jest warstwa grzybów i majonezu.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ułóż ziemniaki i znowu majonez. Majonezu nie trzeba dużo wkładać, tylko po to, by warstwy chwyciły się, a nie utopiły w majonezie.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Teraz ładnie układaj proteiny jak zaspy śnieżne. Możesz nawet lekko posypać same białka serem, będzie nawet wyglądać ciekawiej.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posyp drobno startym serem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Udekoruj granatem i pozwól sałatce moczyć się przez kilka godzin.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal / 100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Granat - 52   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal / 100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal / 100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal / 100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy