skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników. Ziemniaki, marchewki gotować w mundurze, ostudzić, oczyścić. Jajka gotujemy na twardo, schładzamy, oddzielamy żółtka od białek, pocieramy je osobno. Odcedź płyn z konserw, ugniataj widelcem w puree. Drobno posiekaj cebulę, zalej wrzącą wodą, pozostaw na 3 minuty, aby nadmiar goryczy wyszedł, spuść wodę.
Krok 2:
Zetrzyj ziemniaki na grubej tarce. Rozłóż w kształcie czapki Świętego Mikołaja.
Krok 3:
Posmaruj warstwę ziemniaków majonezem.
Krok 4:
Na wierzch warstwa rozgniecionego widelcem tuńczyka w puszce.
Krok 5:
Ponownie posmaruj majonezem. Następnie warstwa twardego sera startego na grubej tarce.
Krok 6:
Posyp drobno posiekanym ogórkiem kiszonym.
Krok 7:
Posyp startym żółtkiem i drobno posiekaną cebulą. Posmaruj warstwę majonezem. Kto lubi majonez, może posmarować każdą warstwę sałatki majonezem.
Krok 8:
Następnie rozłóż czapkę warstwą gotowanej marchewki startej na grubej tarce.
Krok 9:
I rozłóż krawędź i Pompon Czapki startym białkiem jaja. Cała sałatka jest gotowa. Pozwól mu moczyć się w lodówce przez kilka godzin i podawaj na świąteczny stół noworoczny. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g