sałatka z makaronem skrobiowym i szynką
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Włóż makaron skrobiowy do wrzącej, osolonej wody, gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gdy makaron się ugotuje, spłucz bieżącą zimną wodą i spuść nadmiar płynu. Przenieś do dużego naczynia.
2. Pokrój ogórki w cienkie paski i dodaj do makaronu.
3. Obierz i zetrzyj marchewki na koreańskiej marchwi. Rozgrzej patelnię, wlej olej roślinny i usmaż startą marchewkę.
4. Na patelnię dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę, smażymy trochę marchewką i przenosimy do naczynia.
5. Dopraw sałatkę sosem sojowym, dodaj posiekany czosnek, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Szynka - 270 kcal/100g
- Szynka wołowa - 133 kcal/100g
- Szynka gotowana - 282 kcal/100g
- Surowa szynka - 270 kcal/100g
- Kiełbasa szynkowa - 242 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Makaron skrobiowy - 336 kcal/100g