Sałatka z makaronem skrobiowym i szynką

sałatka jest szybka w przygotowaniu i okazuje się bardzo smaczna! Wspaniała przekąska, z którą poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa. Jeśli chcesz zaskoczyć gości niezwykłym daniem, przygotuj sałatkę według tego przepisu z makaronu skrobiowego i szynki. Szybki, łatwy i bardzo smaczny!
MusyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 24 % 8 g
tłuszcze 32 % 11 g
węglowodany 44 % 15 g
206 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 35 min

1. Włóż makaron skrobiowy do wrzącej, osolonej wody, gotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gdy makaron się ugotuje, spłucz bieżącą zimną wodą i spuść nadmiar płynu. Przenieś do dużego naczynia.
2. Pokrój ogórki w cienkie paski i dodaj do makaronu.
3. Obierz i zetrzyj marchewki na koreańskiej marchwi. Rozgrzej patelnię, wlej olej roślinny i usmaż startą marchewkę.
4. Na patelnię dodajemy szynkę pokrojoną w kostkę, smażymy trochę marchewką i przenosimy do naczynia.
5. Dopraw sałatkę sosem sojowym, dodaj posiekany czosnek, sól i pieprz. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Szynka - 270   kcal/100g
  • Szynka wołowa - 133   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 282   kcal/100g
  • Surowa szynka - 270   kcal/100g
  • Kiełbasa szynkowa - 242   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Makaron skrobiowy - 336   kcal/100g

Podobne przepisy