Fricase z kuropatwy

wykwintne danie kuchni francuskiej przygotowane w domu! Wspaniały przepis dla miłośników potraw z drobiu. Fricase z kuropatwy świetnie sprawdzi się na świątecznym stole lub na rodzinny obiad, więc upewnij się, że zachwycisz swoich bliskich pysznym przygotowanym daniem!
savuleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 9 g
tłuszcze 52 % 12 g
węglowodany 9 % 2 g
159 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Myjemy tusze kuropatwy. Wysuszyć i pokroić na porcje. Podpalamy patelnię z grubym dnem, podgrzewamy. Kładziemy kawałek masła i smażymy na nim kuropatwę. Nie musisz smażyć przez długi czas, wystarczy 5 minut z każdej strony. Usuń smażone kawałki mięsa z patelni.
2. Dodaj mąkę do oleju i mieszając, smaż na złoty kolor. Następnie wlej bulion cienkim strumieniem, stale mieszaj sos, aby nie powstały grudki.
3. Dodaj wyciśnięty sok i skórkę z połowy cytryny. Włóż kawałki mięsa do sosu, sól i dopraw do smaku przyprawami. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
4. Na innej patelni podsmaż cebulę, a następnie posiekane grzyby. Rozłóż kuropatwy na patelni i gotuj przez kolejne 15 minut. Gotowe mięso kuropatwy i grzyby przenosi się do naczynia, wlewa na patelnię ciężką śmietanę zmieszaną z żółtkami. Gotuj mieszając przez dwie minuty. Wlej kawałki kuropatwy do powstałego sosu. Posyp świeżymi ziołami i podawaj.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g
  • Kuropatwy - 254   kcal/100g

Podobne przepisy