skład / składniki
metoda gotowania
1. Myjemy tusze kuropatwy. Wysuszyć i pokroić na porcje. Podpalamy patelnię z grubym dnem, podgrzewamy. Kładziemy kawałek masła i smażymy na nim kuropatwę. Nie musisz smażyć przez długi czas, wystarczy 5 minut z każdej strony. Usuń smażone kawałki mięsa z patelni.
2. Dodaj mąkę do oleju i mieszając, smaż na złoty kolor. Następnie wlej bulion cienkim strumieniem, stale mieszaj sos, aby nie powstały grudki.
3. Dodaj wyciśnięty sok i skórkę z połowy cytryny. Włóż kawałki mięsa do sosu, sól i dopraw do smaku przyprawami. Przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
4. Na innej patelni podsmaż cebulę, a następnie posiekane grzyby. Rozłóż kuropatwy na patelni i gotuj przez kolejne 15 minut. Gotowe mięso kuropatwy i grzyby przenosi się do naczynia, wlewa na patelnię ciężką śmietanę zmieszaną z żółtkami. Gotuj mieszając przez dwie minuty. Wlej kawałki kuropatwy do powstałego sosu. Posyp świeżymi ziołami i podawaj.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal / 100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g
- Kuropatwy - 254 kcal/100g