Sałatka z żółwia w puszkach

Piękna, niezwykła sałatka na bufet lub świąteczny stół. Ten przepis na sałatkę jest na okazję, gdy chcesz ugotować coś nowego i mile zaskoczyć bliskich i gości. Kremowy smak i lekka kwaskowatość zielonego jabłka nadają sałatce niesamowity, niezapomniany smak. Pamiętaj, aby zanotować przepis na tę sałatkę!
AlenasiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 9 g
tłuszcze 57 % 26 g
węglowodany 24 % 11 g
310 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

1. Wszystkie składniki tej sałatki układa się warstwami, każdą warstwę z nowym produktem smarujemy majonezem. Staramy się ułożyć sałatkę w kształcie byka dla żółwia. Pozostaw jedno ugotowane jajko w całości.
2. Jajka kurze gotujemy, chłodzimy i obieramy. W przypadku pierwszej warstwy pocieramy tylko białka.
3. Możesz użyć dowolnej jakości konserw w oleju. Zagniatamy rybę widelcem, układamy równomiernie na białkach.
4. Obierz cebulę, posiekaj, możesz ją marynować, aby usunąć ostry smak.
5. Ser, lepiej używać twardych odmian, pocierać i układać warstwę na cebuli.
6. Jabłka, do sałatki używamy słodko-kwaśnego, trzy na grubej tarce, równomiernie rozprowadzamy następną warstwą.
7. Następnie warstwa startych żółtek.
8. Suszone śliwki moczymy w gorącej wodzie, następnie myjemy, pozostawiamy do wyschnięcia i siekamy. Rozłóż na żółtkach.
9. Udekoruj sałatkę orzechami włoskimi i zrób głowę żółwia z pozostałego jajka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Saura blanszowana w oleju - 283   kcal/100g
  • Sardynka Atlantycka z dodatkiem masła - 238   kcal/100g
  • Sardynka w oleju - 221   kcal/100g
  • Sardynka w sosie pomidorowym - 162   kcal/100g
  • Makrela w oleju - 278   kcal/100g
  • Szprot w sosie pomidorowym - 154   kcal/100g

Podobne przepisy