Tiramisu z mascarpone z likierem

niesamowicie delikatny, przewiewny włoski przepis na deser! Przygotowanie deseru jest dość proste, a smak jest po prostu niesamowity. Zaskocz swoich bliskich, spróbuj zrobić to ciasto i ciesz się delikatnym smakiem wielowarstwowego deseru Tiramisu z mascarpone w domu!
GałczonekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 10 g
tłuszcze 32 % 16 g
węglowodany 48 % 24 g
274 kcal
IG: 13 / 52 / 35

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

1. Aby przygotować ten deser, musimy zaparzyć mocną kawę, weź 2-3 łyżki do szklanki wody. łyżki mielonej kawy. Gdy napój ostygnie, dodaj do niego likier lub esencję migdałową.
2. Oddziel białka od żółtek w różnych naczyniach. Danie, w którym ubijamy białka, powinno być idealnie czyste i suche. Musisz ubić, aż będzie stabilna piana, a następnie dodać połowę porcji cukru pudru.
3. Ubijamy również żółtka z cukrem pudrem i dodajemy mascarpone, mieszamy i wprowadzamy ubite białka w częściach, mieszamy bardzo ostrożnie, aby masa się nie osiadła.
4. Zanurz ciasteczka w kawie z likierem i włóż do formy. Posmaruj ciasteczka kremem, więc naprzemiennie kilka warstw. Najwyższą warstwę kremu posypujemy drobnym sitem kakaowym. Deser wkładamy do lodówki, po przykryciu folią spożywczą. Dajemy tiramisu 3-4 godziny namoczone w śmietanie i kawie, możesz zostawić ciasto w lodówce na całą noc, okaże się jeszcze smaczniejsze. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Ser mascarpone - 412   kcal/100g
  • Savoyardi - 378   kcal/100g
  • Ekstrakt z migdałów - 0   kcal/100g

Podobne przepisy