skład / składniki
metoda gotowania
1. Aby przygotować ten deser, musimy zaparzyć mocną kawę, weź 2-3 łyżki do szklanki wody. łyżki mielonej kawy. Gdy napój ostygnie, dodaj do niego likier lub esencję migdałową.
2. Oddziel białka od żółtek w różnych naczyniach. Danie, w którym ubijamy białka, powinno być idealnie czyste i suche. Musisz ubić, aż będzie stabilna piana, a następnie dodać połowę porcji cukru pudru.
3. Ubijamy również żółtka z cukrem pudrem i dodajemy mascarpone, mieszamy i wprowadzamy ubite białka w częściach, mieszamy bardzo ostrożnie, aby masa się nie osiadła.
4. Zanurz ciasteczka w kawie z likierem i włóż do formy. Posmaruj ciasteczka kremem, więc naprzemiennie kilka warstw. Najwyższą warstwę kremu posypujemy drobnym sitem kakaowym. Deser wkładamy do lodówki, po przykryciu folią spożywczą. Dajemy tiramisu 3-4 godziny namoczone w śmietanie i kawie, możesz zostawić ciasto w lodówce na całą noc, okaże się jeszcze smaczniejsze. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Ser mascarpone - 412 kcal/100g
- Savoyardi - 378 kcal/100g
- Ekstrakt z migdałów - 0 kcal/100g