forszmak śledziowy z jabłkiem

forshmak to danie kuchni żydowskiej oparte na śledziu. Ta zimna przekąska stała się popularna i lubiana w wielu krajach. Różne dodatki są wprowadzane z preferencji, ale podstawa pozostaje niezmieniona.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 8 g
tłuszcze 40 % 8 g
węglowodany 20 % 4 g
111 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Śledź mielony lub weź gotowy filet. Gotuj jajka przez 10 minut, obierz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę pokroić w półpierścienie, zalać sokiem z cytryny i trochę odłożyć / pozostaw do marynowania przez 5 minut/. Obierz jabłko, usuń rdzeń. Czerstwy Bochenek równomiernie wlać 2-3 łyżki wody, pozostawić na parze moczyć przez kilka minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W blenderze załaduj śledź, jabłko, cebulę, Bochenek, 1st. l. warzyw oleje, pieprz / opcjonalnie / - zmielić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś wszystko do miski, dodaj starte jajka, wymieszaj, ubijając do uzyskania gładkości. Wstaw do lodówki na godzinę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podawaj jako zimną przekąskę na czarnym chlebie lub chrupiącej grzance. Smacznego !

zamiast warzyw możesz dodać 30gr. miękkie masło, niektórzy lubią dodawać marchewki, ser topiony.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Śledź w oleju roślinnym - 301   kcal/100g
  • Śledź w śmietanie - 97   kcal/100g
  • Śledź w sosie pomidorowym - 159   kcal/100g
  • Śledzie wędzone na gorąco - 215   kcal/100g
  • Śledzie marynowane - 192   kcal/100g
  • Śledź świeży - 161   kcal/100g
  • Śledzie solone - 217   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy