forszmak śledziowy z jabłkiem
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Śledź mielony lub weź gotowy filet. Gotuj jajka przez 10 minut, obierz.
Krok 2:
Cebulę pokroić w półpierścienie, zalać sokiem z cytryny i trochę odłożyć / pozostaw do marynowania przez 5 minut/. Obierz jabłko, usuń rdzeń. Czerstwy Bochenek równomiernie wlać 2-3 łyżki wody, pozostawić na parze moczyć przez kilka minut.
Krok 3:
W blenderze załaduj śledź, jabłko, cebulę, Bochenek, 1st. l. warzyw oleje, pieprz / opcjonalnie / - zmielić.
Krok 4:
Przenieś wszystko do miski, dodaj starte jajka, wymieszaj, ubijając do uzyskania gładkości. Wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 5:
Podawaj jako zimną przekąskę na czarnym chlebie lub chrupiącej grzance. Smacznego !
zamiast warzyw możesz dodać 30gr. miękkie masło, niektórzy lubią dodawać marchewki, ser topiony.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Śledź w oleju roślinnym - 301 kcal/100g
- Śledź w śmietanie - 97 kcal/100g
- Śledź w sosie pomidorowym - 159 kcal/100g
- Śledzie wędzone na gorąco - 215 kcal/100g
- Śledzie marynowane - 192 kcal/100g
- Śledź świeży - 161 kcal/100g
- Śledzie solone - 217 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pieprz - 26 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g