galaretki z sokiem pomarańczowym
skład / składniki
15
porcje:
metoda gotowania
1. Wyciśnij sok pomarańczowy i cytrynowy na sokowirówce. Namocz w nim żelatynę i pozostaw na pęcznienie przez 15 minut.
2. Pozostałą skórkę pomarańczy i cytryny pocieramy na drobnej tarce.
3. Wlej sok z żelatyną do rondla i wlej skórkę i cukier.
4. Stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy, okresowo mieszamy, aż żelatyna i cukier się rozpuszczą.
5. Teraz pozostaje przecedzić przez drobne sito lub gazę. Wlej gotową masę do foremek, gdy trochę ostygnie, włóż do lodówki.
6. Przed podaniem wyjmujemy cukierki z foremek i posypujemy cukrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g