galaretki z sokiem pomarańczowym

splendor ciasta zrobiony w domu! Jak chcesz rozpieszczać swoich bliskich pysznym przysmakiem, a jednocześnie mieć pewność, że jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy. Takie cukierki są bezpieczne dla dzieci, nie zawierają szkodliwych dodatków, jasne, piękne rozweselą całą rodzinę!
AnnellyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 3 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 69 g
288 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 20 min

1. Wyciśnij sok pomarańczowy i cytrynowy na sokowirówce. Namocz w nim żelatynę i pozostaw na pęcznienie przez 15 minut.
2. Pozostałą skórkę pomarańczy i cytryny pocieramy na drobnej tarce.
3. Wlej sok z żelatyną do rondla i wlej skórkę i cukier.
4. Stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy, okresowo mieszamy, aż żelatyna i cukier się rozpuszczą.
5. Teraz pozostaje przecedzić przez drobne sito lub gazę. Wlej gotową masę do foremek, gdy trochę ostygnie, włóż do lodówki.
6. Przed podaniem wyjmujemy cukierki z foremek i posypujemy cukrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g

Podobne przepisy