dżem melon pomarańcze w powolnej kuchence

proces gotowania jest prosty, wynik jest po prostu doskonały. Niesamowicie smaczny i aromatyczny.
TatianaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 95 % 37 g
159 kcal
IG: 3 / 14 / 84

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotujemy wszystkie produkty niezbędne do konserwacji z wyprzedzeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomarańczowy, po uprzednim umyciu pod wodą, obierz i biały film. Pomarańcza powinna być soczysta i lekko kwaśna. Pokrój owoce na małe kostki. Zamiast pomarańczy można użyć grejpfruta, ale wtedy należy go oczyścić z wewnętrznych przegród, są bardzo gorzkie, tj. pozostawić tylko miąższ.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Powinien być dość jędrny, bez wgnieceń i uszkodzeń, z suchym "kucykiem" i emanować waniliowo - gruszkowym aromatem. Melon jest dobrze umyty pod bieżącą wodą, przecięty na pół i oczyszczony. Następnie pokrój w plasterki i odetnij skórkę. Pokroić w małe kostki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej melona na kawałki na dno multicookera.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ostrożnie rozłóż pokrojoną pomarańczę na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zakończ nasz proces, umieszczając cukier, cukier waniliowy i sezam w misce multicookera.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włącz naszą powolną kuchenkę w trybie "gaszenia" na 1 godzinę. Okresowo mieszaj przygotowaną mieszaninę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po godzinie na sygnał multicookera-dżem z melona i pomarańczy w multicookerze jest gotowy. Ostrożnie przenieś go do gotowanych na parze sterylnych słoików, przekręć pokrywkami, odwróć i owiń kocem, aż całkowicie ostygnie. Przechowywać w chłodnym miejscu-lodówce lub piwnicy

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj sterylną pokrywką i zwiń. Odstawiamy do ostygnięcia i umieszczamy w chłodnym miejscu do świątecznej okazji.

melon jest naprawdę królową jesieni. Dlatego dżem z melona i pomarańczy w powolnej kuchence jest bardzo popularny zarówno zimą, jak i latem. Dobrze komponuje się z różnymi owsiankami, musli, twarogiem, ciastami i do impregnacji ciast. Napój na bazie tego dżemu okazuje się bardzo smaczny. Tak, a po prostu ucztowanie w mroźny zimowy wieczór to przyjemność. Melon sam w sobie jest bardzo cennym produktem dla całego ludzkiego ciała. Pomaga poprawić wszystkie narządy, a ponadto jest bardzo aromatyczny i przyjemny w smaku. A kto odmówi czerpania przyjemności z jedzenia i jednocześnie wyzdrowienia. O korzystnych właściwościach pomarańczy możesz tworzyć całe historie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Melon"kantalupa" - 19   kcal/100g
  • Melon"kołchoźnica" - 28   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy