skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotujemy wszystkie produkty niezbędne do konserwacji z wyprzedzeniem.
Krok 2:
Pomarańczowy, po uprzednim umyciu pod wodą, obierz i biały film. Pomarańcza powinna być soczysta i lekko kwaśna. Pokrój owoce na małe kostki. Zamiast pomarańczy można użyć grejpfruta, ale wtedy należy go oczyścić z wewnętrznych przegród, są bardzo gorzkie, tj. pozostawić tylko miąższ.
Krok 3:
Powinien być dość jędrny, bez wgnieceń i uszkodzeń, z suchym "kucykiem" i emanować waniliowo - gruszkowym aromatem. Melon jest dobrze umyty pod bieżącą wodą, przecięty na pół i oczyszczony. Następnie pokrój w plasterki i odetnij skórkę. Pokroić w małe kostki.
Krok 4:
Wlej melona na kawałki na dno multicookera.
Krok 5:
Ostrożnie rozłóż pokrojoną pomarańczę na wierzchu.
Krok 6:
Zakończ nasz proces, umieszczając cukier, cukier waniliowy i sezam w misce multicookera.
Krok 7:
Włącz naszą powolną kuchenkę w trybie "gaszenia" na 1 godzinę. Okresowo mieszaj przygotowaną mieszaninę.
Krok 8:
Po godzinie na sygnał multicookera-dżem z melona i pomarańczy w multicookerze jest gotowy. Ostrożnie przenieś go do gotowanych na parze sterylnych słoików, przekręć pokrywkami, odwróć i owiń kocem, aż całkowicie ostygnie. Przechowywać w chłodnym miejscu-lodówce lub piwnicy
Krok 9:
Przykryj sterylną pokrywką i zwiń. Odstawiamy do ostygnięcia i umieszczamy w chłodnym miejscu do świątecznej okazji.
melon jest naprawdę królową jesieni. Dlatego dżem z melona i pomarańczy w powolnej kuchence jest bardzo popularny zarówno zimą, jak i latem. Dobrze komponuje się z różnymi owsiankami, musli, twarogiem, ciastami i do impregnacji ciast. Napój na bazie tego dżemu okazuje się bardzo smaczny. Tak, a po prostu ucztowanie w mroźny zimowy wieczór to przyjemność. Melon sam w sobie jest bardzo cennym produktem dla całego ludzkiego ciała. Pomaga poprawić wszystkie narządy, a ponadto jest bardzo aromatyczny i przyjemny w smaku. A kto odmówi czerpania przyjemności z jedzenia i jednocześnie wyzdrowienia. O korzystnych właściwościach pomarańczy możesz tworzyć całe historie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Melon"kantalupa" - 19 kcal/100g
- Melon"kołchoźnica" - 28 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g