dziś w sprzedaży można znaleźć wiele odmian ekstraktu migdałowego od różnych producentów. Może być słodki i pikantny. A do potraw należy go dodawać w bardzo małych ilościach, dosłownie kropla po kropli. Jest to skoncentrowany płyn, którego nie można smakować.
zawartość kalorii w tym produkcie wynosi 0 kcal, BJU: 0,1, 01, 01. Jego pozytywne właściwości polegają na tym, że nie zawiera szkodliwych substancji. W procesie wytwarzania ekstraktu wszystko nieprzyjemne, trujące, które znajdują się w migdałach, ulatnia się. Oznacza to, że jeśli jesz gorzkie migdały, to tylko w postaci ekstraktu, nie więcej.
najczęściej ekstrakt migdałowy znajduje się w przepisach z tymi pięcioma produktami:
w tym płynie znajdują się witaminy z grupy B, A, PP, N. istnieją wielonienasycone i jednonienasycone kwasy tłuszczowe. A także magnez, wapń, potas, żelazo, cynk, sód, fosfor. Ale ponieważ, jak wspomniano powyżej, do naczynia dodaje się trochę ekstraktu, wszystko to nie dostaje się do organizmu. Aby dostać się do środka, substancję należy dosłownie pić (co jest absolutnie niemożliwe).
najczęściej ekstrakt migdałowy jest obecny w przepisach na desery i słodkie wypieki. Nadaje jej pewien aromat i smak. Szczególnie zaleca się wypróbowanie go w przepisach na ciasta, strudele, musy orzechowe, lody, ciasteczka.