oryginalne ciasto z nektarynkami

piękne, łatwe i przewiewne ciasto ze słodkimi owocami! Tarty do góry nogami to szczególny rodzaj wypieku, w którym delikatne, karmelizowane owoce znajdują się na wierzchu i nie tylko dodają smaku, ale także ozdabiają ciasto. Możesz użyć dowolnego owocu. Dziś mam ciasto z nektarynkami-dojrzałe, soczyste i pachnące.
marakeshAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 71 % 36 g
249 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

włącz piekarnik na 180 stopni, aby się rozgrzać. Smarujemy naczynie do pieczenia masłem, co nie pozwoli na przypalenie ciasta i nada nektarynom specjalnego smaku.

masło wyjmujemy z lodówki z wyprzedzeniem, powinno być miękkie na początku gotowania. Jeśli potrzebujesz pilnie gotować, możesz stopić go w kuchence mikrofalowej w krótkich zestawach po 30 sekund.

w osobnej misce wymieszaj jogurt grecki, dodaj jajka, ekstrakty waniliowe i migdałowe. Ubij masę mikserem, aż będzie gładka. Dodaj cukier, ponownie ubij, kontynuuj pracę mikserem, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodaj stopione lub zmiękczone masło i kontynuuj proces ubijania.

przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj do niej proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj suche składniki widelcem lub trzepaczką. Składniki powinny być równomiernie połączone, aby kawałki soli nie dostały się do gotowego ciasta.

w małych porcjach wlej suche składniki do płynnych, za każdym razem mieszając szpatułką, aż będą gładkie. Ciasto jest gotowe do pieczenia.

Dojrzałe, ale gęste nektaryny myjemy i wycieramy do sucha. Dzielimy na połówki i kroimy w plastry. Połóż posiekane nektaryny na dnie natłuszczonej formy do pieczenia, napełnij ciasto na wierzchu. Wyrównaj go szpatułką, aby ciasto było równe.

wysyłamy do piekarnika i pieczemy przez 45 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem, powinien wysuszyć się podczas przekłuwania ciasta w środku.

wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozostaw w formie na 5-10 minut. Jeśli forma jest rozłączna, Usuń boki, jeśli nie, zastąp talerz i odwróć ciasto. Przed ostatecznym usunięciem formy podważ ją lekko nożem, aby wszystkie kawałki owoców pozostały w tyle za dnem. Dajemy ciastu czas na ostygnięcie, kroimy na porcje i podajemy do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny"Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Nektaryna - 48   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Ekstrakt z migdałów - 0   kcal/100g

Podobne przepisy