francuskie rogaliki z ciasta drożdżowego

aromatyczne, chrupiące, zwiewne rogaliki. Co może smakować lepiej niż poranna, aromatyczna kawa z chrupiącym, rumianym, po prostu zwiewnym rogalikiem?! Jeśli kochasz rogaliki, tak jak ja, Dołącz!!!
Słodkie życieAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 38 % 22 g
węglowodany 52 % 30 g
339 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymagania dotyczące składników: * mąka musi być koniecznie mocna - o wysokiej zawartości białka, od 13% do 100 g. i więcej. Przesiana! * masło 82,5% tłuszczu, wysokiej jakości, sprawdzone!!! * drożdże mogą być zarówno suche, jak i świeże. Będą potrzebować 13 g. W misce kombajnu łączę wszystkie suche składniki. Dosłownie 30 sekund mieszam i dodaję wodę z mlekiem (temperatura pokojowa).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy ciasto zacznie się zbierać w grudkę, zaczynam dodawać części (3-4) masła (50 g) i nadal ugniatam przez 3-5 minut. Wskazane jest ugniatanie ciasta na małych obrotach, nie na długo, tylko do uzyskania jednorodności. Jeśli ugniatasz rękami, użyj zimnego mleka i wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    To ciasto powinno się udać. Miękkie, jednorodne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Rozwałkuj w prostokątną warstwę 15 * 30, dla wygody przenieś na posypaną mąką deskę, przykryj folią spożywczą i pozostaw w temperaturze pokojowej na 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie przygotuję olej do warstwy. Z pergaminu buduję kopertę o wymiarach 15 * 15.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na środku kładę masło o temperaturze pokojowej

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I rozprowadzam go równą warstwą na całym obwodzie kwadratu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    To powinno się udać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Prawie idealny kwadrat:) I wkładam go do lodówki. Będziemy go potrzebować razem z ciastem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    30 minut minęło, ciasto nieznacznie wzrosło. Dobrze owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 5-6 godzin, a najlepiej na noc. Możesz to zrobić na jeden dzień.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Moje ciasto spędziło 12 godzin w lodówce. Jest lekko podrosły i powiększyły się.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkowuję go około 2 razy więcej niż warstwa oleju. Rozłóż masło na połowie ciasta.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zakrywam drugą połowę. Zwróć uwagę na to zagięcie. Powinien być zawsze z jednej strony. Będę miał go po lewej stronie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Uszczelniam krawędzie, masło i rozwałkowuję ciasto. Słuszne jest robienie tego ruchami od siebie i do siebie. Staraj się naciskać ciasto z równomierną siłą. W pomieszczeniu pożądana jest temperatura około 20-22 stopni. Rozwałkowanie ciasta nie powinno przekraczać 3-4 minut, ponownie, aby się nie rozgrzało. W przeciwnym razie olej spłynie, warstwy skleją się i będą tylko bajgle.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nierówne krawędzie lepiej przyciąć. Nie mają oleju, to tylko uszczelki ciasta.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nie rozwałkuj też ciasta zbyt cienko, może to również zakłócić strukturę warstw-5-6 mm.wystarczy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Zwijam ciasto listem (trzykrotnie)

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zawijam w pergamin i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Następnie wyjmuję z lodówki, kładę w lewo!!! i rozwałkuj do grubości 5-6 mm, ruchami od siebie i do siebie. Przycinam nierówne krawędzie. Składam listem, zawijam w pergamin i ponownie wkładam do lodówki na godzinę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Lepiej nie skracać czasu na odpoczynek. Pierwsza próba 30 minut w temperaturze pokojowej, następnie 5-6 godzin w lodówce, a najlepiej na noc. I możesz ogólnie dzień. Następnie 2 razy na godzinę. Ciasto musi koniecznie odpocząć i ostygnąć. I ostateczne toczenie. Ponownie złóż w lewo i zwiń. Tym razem do grubości 4-5 mm.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Przycinam postrzępione krawędzie. Nie żałuj przycinania ciasta. Są to po prostu uszczelki bezolejowe, które mogą zakłócić strukturę warstw. Ostatni prostokąt, który otrzymałem, to 17 * 39.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    I wycinam Trójkąty 9 * 17. Zrób to lepiej albo dobrze ostrym nożem, albo nożem do pizzy. Nie możesz wykonywać ruchów ślizgowych, musisz wyraźnie przeciąć ciasto.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    I wkładam puste miejsca do lodówki na 10-15 minut. Ciasto powinno odpocząć i ostygnąć.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Ostateczna korekta w temperaturze 26-27 stopni, najlepiej nawilżona, 2 godziny. Rozstawię rogaliki w piekarniku z filiżanką gorącej wody. Ciasto drożdżowe bardzo lubi wilgoć;)

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Lekko rozciągam Trójkąty lub możesz lekko przejść wałkiem do ciasta, wykonać nacięcie w środku i złożyć.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Można tak zostawić lub lekko zgiąć, nadać kształt półksiężyca.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Przed suszeniem smaruję rogaliki mieszanką jajeczno-mleczną w stosunku jeden do jednego. Nie można tego zrobić i po prostu przykryć folią spożywczą, aby ciasto nie zamarzło. Ale to da gotowemu produktowi złotą, złotą skórkę. Wysyłam do piekarnika na 2 godziny.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Czas minął, rogaliki wzrosły, podrosły. Smaruję po raz drugi mlekiem z jajkiem i pieczę w temperaturze 185 stopni przez 10 minut, następnie obniżam do 165 i pieczę przez 5-6 minut z konwekcją. Temperatura w piekarniku powinna być wystarczająco wysoka. Jeśli temperatura jest niska, olej wypłynie, jeśli jest bardzo wysoki, skorupa się złapie, a rogaliki nie będą miały miejsca na wzrost. Skoncentruj się na swoim piekarniku.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Oto ci przystojni ludzie.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Rumiane, warstwowe, po prostu nieważkie.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    I jest to dokładnie ten rzadki przypadek, kiedy produkt nie musi być chłodzony, ale musisz wezwać wszystkich do stołu i cieszyć się świeżo upieczonymi domowymi rogalikami.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Smaki w kuchni... można zwariować.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Mam nadzieję, że przepis Ci się spodoba i będzie przydatny!!! Miłego nastroju dla wszystkich!!!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy