ptysie brzoskwiniowe

to rodzaj ptysiów z cukrem z dodatkiem brzoskwiń. W przypadku ptysiów lepiej jest użyć ciasta francuskiego bez drożdży, ale jeśli tak nie jest, ciasto francuskie i drożdżowe również zejdą. Oprócz brzoskwiń możesz użyć gruszek, śliwek i innych owoców.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 3 g
tłuszcze 26 % 10 g
węglowodany 67 % 26 g
207 kcal
IG: 23 / 54 / 23

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować ptysie z brzoskwiniami, potrzebujemy: ciasta francuskiego bez drożdży (jeśli weźmiesz sklep, lepiej jest w talerzach, wygodniej jest go rozwałkować i pokroić); dojrzałe brzoskwinie, cukier i cukier puder.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę o grubości nie większej niż 5 mm. Jeśli ciasto jest gotowe w talerzach, nie musisz ich mocno rozwałkować. Pokrój ciasto na identyczne prostokąty lub kwadraty. Przenieś półfabrykaty ciasta na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj brzoskwinie, osusz. Przeciąć na pół, usunąć pestki. Pokrój każdą połówkę brzoskwini na 3-4 kliny. Następnie możesz posypać brzoskwinie cukrem i delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić. Robiłam to inaczej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posypałem część cukru powierzchnią ptysiów.. położyłem brzoskwinie i posypałem x pozostałym cukrem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ułóż 3-4 plasterki brzoskwiń na każdym prostokącie ciasta.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pozostaw ptysie na 10-15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż na powierzchni ciasta pojawi się złoty kolor. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe ptysie z piekarnika, lekko ostudź i posyp cukrem pudrem i udekoruj miętą. Możesz podawać na ciepło, na ciepło lub na zimno. Smacznego!

niedawno zrobiłem zwykłe ptysie z cukrem na śniadanie. Wszyscy byli zachwyceni. Nigdy ich nie zrobiłem, woląc gotować złożone potrawy z ciasta francuskiego. Najwyraźniej miałem dość tego ciasta jako dziecko-moja mama często robiła takie z zakupionego ciasta. Moim zwierzakom podobały się te ptysie tak bardzo, że poprosili o więcej. Ale gotowanie tego samego nie jest zabawne, więc włączyłem Eksperymentatora. Długo myślałem, z czym lepiej je ugotować-ze śliwkami lub brzoskwiniami. Zatrzymałem się na brzoskwiniach, ponieważ bałem się, że cała śliwka wycieknie.

skończyło się na pysznych, przewiewnych ptysiach z plasterkami pachnących brzoskwiń. Te ptysie odleciały tak szybko, że praktycznie nie pozostało mi nic do sfotografowania.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy