skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować ptysie z brzoskwiniami, potrzebujemy: ciasta francuskiego bez drożdży (jeśli weźmiesz sklep, lepiej jest w talerzach, wygodniej jest go rozwałkować i pokroić); dojrzałe brzoskwinie, cukier i cukier puder.
Krok 2:
Rozwałkuj ciasto na prostokątną warstwę o grubości nie większej niż 5 mm. Jeśli ciasto jest gotowe w talerzach, nie musisz ich mocno rozwałkować. Pokrój ciasto na identyczne prostokąty lub kwadraty. Przenieś półfabrykaty ciasta na blachę do pieczenia pokrytą pergaminem.
Krok 3:
Umyj brzoskwinie, osusz. Przeciąć na pół, usunąć pestki. Pokrój każdą połówkę brzoskwini na 3-4 kliny. Następnie możesz posypać brzoskwinie cukrem i delikatnie wymieszać, aby nie uszkodzić. Robiłam to inaczej.
Krok 4:
Posypałem część cukru powierzchnią ptysiów.. położyłem brzoskwinie i posypałem x pozostałym cukrem.
Krok 5:
Ułóż 3-4 plasterki brzoskwiń na każdym prostokącie ciasta.
Krok 6:
Pozostaw ptysie na 10-15 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut, aż na powierzchni ciasta pojawi się złoty kolor. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia.
Krok 7:
Wyjmij gotowe ptysie z piekarnika, lekko ostudź i posyp cukrem pudrem i udekoruj miętą. Możesz podawać na ciepło, na ciepło lub na zimno. Smacznego!
niedawno zrobiłem zwykłe ptysie z cukrem na śniadanie. Wszyscy byli zachwyceni. Nigdy ich nie zrobiłem, woląc gotować złożone potrawy z ciasta francuskiego. Najwyraźniej miałem dość tego ciasta jako dziecko-moja mama często robiła takie z zakupionego ciasta. Moim zwierzakom podobały się te ptysie tak bardzo, że poprosili o więcej. Ale gotowanie tego samego nie jest zabawne, więc włączyłem Eksperymentatora. Długo myślałem, z czym lepiej je ugotować-ze śliwkami lub brzoskwiniami. Zatrzymałem się na brzoskwiniach, ponieważ bałem się, że cała śliwka wycieknie.
skończyło się na pysznych, przewiewnych ptysiach z plasterkami pachnących brzoskwiń. Te ptysie odleciały tak szybko, że praktycznie nie pozostało mi nic do sfotografowania.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g