Galeta ze śliwkami na cieście twarogowym

możesz podać taką galetę z dowolnymi napojami. Otwarte ciasto z soczystymi śliwkami na cieście twarogowym. Przygotowanie tego ciasta jest łatwe i proste, a wynik z pewnością cię zadowoli. Możesz wziąć dowolne śliwki do nadzienia: czerwone, niebieskie, suszone śliwki.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 8 g
tłuszcze 10 % 4 g
węglowodany 71 % 29 g
184 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Aby przygotować ciasto na galetę ze śliwkami, potrzebujemy: mąki , twarogu, cukru, jajka, miękkiego masła, proszku do pieczenia i waniliny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce połącz twaróg, jajko, cukier i wanilinę. Wziąłem twaróg w brykiecie. Jest miękki, wilgotny, łatwy do ugniatania i nie musi być dodatkowo przecierany przez sito. Jeśli twaróg jest grudkowaty, zetrzyj go widelcem lub przetrzyj przez sito.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Powinieneś uzyskać półpłynną jednorodną masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia. Dodaj przesianą mąkę do masy twarogowo-jajecznej..

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagnieść miękkie, elastyczne, lekko lepkie ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj ciasto lub lepiej rozprowadź rękami w równym okręgu o średnicy 25-30 cm. Moje ciasto przyklejało się do blatu i nie chciałem go wbijać mąką, więc natychmiast rozprowadziłem go na pergaminie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Farsz. Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: śliwek, cukru i mielonego cynamonu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Śliwki dobrze umyć, osuszyć. Pokrój śliwki na pół i usuń pestki. Pokrój każdą połowę na pół, aby zrobić ćwiartki. Lepiej jest wziąć śliwki twarde, ale Dojrzałe. Ponieważ miękkie śliwki mogą stracić swój kształt, a Galeta okaże się brzydka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż plasterki śliwek na cieście w kółko, cofając się od krawędzi o około 2 cm.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zawiń krawędzie ciasta do wewnątrz, tworząc galetę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Śliwki posyp cynamonem i cukrem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz galetę ze śliwkami w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Przenieś gotową galetę na talerz i pokrój na kawałki. Smacznego!

Galety (FR. galette; od starofrancuskiego. gal-głaz, goły; Bret. krampouezhenn, właśc. krampouezh ) zbiorowa nazwa Bretońskich i ogólnie francuskich ciastek. Ponieważ na statkach morskich zamiast łatwo psujących się wypieków używano suchych ciastek, w języku włoskim, hiszpańskim, rosyjskim i wielu innych językach zaczęto nazywać je suchymi ciasteczkami, takimi jak krakersy.

ponieważ ciasteczka są bardzo suche, można je przechowywać przez lata bez chłodzenia. Ludzie mogą żyć wystarczająco długo tylko na galetach i wodzie. Galeta jest spożywana sama, zanurzona w kawie lub kruszona, dodawana do zupy. Niedrogie, sztywne i łatwe w transporcie galety były podstawowym pożywieniem w życiu wojskowym przez większość naszej historii. Był to również najwygodniejszy pokarm dla żołnierzy, odkrywców i saperów.

jednak we Francji Galeta nazywa się najprostszym otwartym ciastem, które nie wymaga ani specjalnego kształtu (boki są owinięte rękami), ani długiego czasu gotowania. To znaczy Galeta- & nbsp; to otwarte ciasto z nadzieniem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal / 100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy