skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Aby przygotować ciasto na galetę ze śliwkami, potrzebujemy: mąki , twarogu, cukru, jajka, miękkiego masła, proszku do pieczenia i waniliny.
Krok 2:
W misce połącz twaróg, jajko, cukier i wanilinę. Wziąłem twaróg w brykiecie. Jest miękki, wilgotny, łatwy do ugniatania i nie musi być dodatkowo przecierany przez sito. Jeśli twaróg jest grudkowaty, zetrzyj go widelcem lub przetrzyj przez sito.
Krok 3:
Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Powinieneś uzyskać półpłynną jednorodną masę.
Krok 4:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia. Dodaj przesianą mąkę do masy twarogowo-jajecznej..
Krok 5:
Zagnieść miękkie, elastyczne, lekko lepkie ciasto.
Krok 6:
Rozwałkuj ciasto lub lepiej rozprowadź rękami w równym okręgu o średnicy 25-30 cm. Moje ciasto przyklejało się do blatu i nie chciałem go wbijać mąką, więc natychmiast rozprowadziłem go na pergaminie.
Krok 7:
Farsz. Do przygotowania nadzienia potrzebujemy: śliwek, cukru i mielonego cynamonu.
Krok 8:
Śliwki dobrze umyć, osuszyć. Pokrój śliwki na pół i usuń pestki. Pokrój każdą połowę na pół, aby zrobić ćwiartki. Lepiej jest wziąć śliwki twarde, ale Dojrzałe. Ponieważ miękkie śliwki mogą stracić swój kształt, a Galeta okaże się brzydka.
Krok 9:
Ułóż plasterki śliwek na cieście w kółko, cofając się od krawędzi o około 2 cm.
Krok 10:
Zawiń krawędzie ciasta do wewnątrz, tworząc galetę.
Krok 11:
Śliwki posyp cynamonem i cukrem.
Krok 12:
Piecz galetę ze śliwkami w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Przenieś gotową galetę na talerz i pokrój na kawałki. Smacznego!
Galety (FR. galette; od starofrancuskiego. gal-głaz, goły; Bret. krampouezhenn, właśc. krampouezh ) zbiorowa nazwa Bretońskich i ogólnie francuskich ciastek. Ponieważ na statkach morskich zamiast łatwo psujących się wypieków używano suchych ciastek, w języku włoskim, hiszpańskim, rosyjskim i wielu innych językach zaczęto nazywać je suchymi ciasteczkami, takimi jak krakersy.
ponieważ ciasteczka są bardzo suche, można je przechowywać przez lata bez chłodzenia. Ludzie mogą żyć wystarczająco długo tylko na galetach i wodzie. Galeta jest spożywana sama, zanurzona w kawie lub kruszona, dodawana do zupy. Niedrogie, sztywne i łatwe w transporcie galety były podstawowym pożywieniem w życiu wojskowym przez większość naszej historii. Był to również najwygodniejszy pokarm dla żołnierzy, odkrywców i saperów.
jednak we Francji Galeta nazywa się najprostszym otwartym ciastem, które nie wymaga ani specjalnego kształtu (boki są owinięte rękami), ani długiego czasu gotowania. To znaczy Galeta- & nbsp; to otwarte ciasto z nadzieniem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal / 100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g