babeczki z jabłkami i cynamonem z ciasta francuskiego

✅ Jak zrobić babeczki w oryginalnym wydaniu! To danie, oprócz sprawdzonej kombinacji smaków, takich jak jabłka i cynamon, zawiera oryginalny projekt babeczki w postaci loków po bokach, które ozdobią każdy świąteczny stół.
DaVkusnoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 31 % 16 g
węglowodany 61 % 31 g
279 kcal
IG: 29 / 39 / 32

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

jabłka z cynamonem to tradycyjne połączenie smakowe, istnieje ogromna liczba przepisów z tym nadzieniem, a ponadto jabłka są najczęstszym owocem w naszej Ojczyźnie. Teraz pokażę, jak zrobić babeczki z jabłkami i cynamonem z ciasta francuskiego. Babeczki to mini wersja ciasta, są wygodne, ponieważ są podawane w porcjach.

etapy robienia babeczek jabłkowo-cynamonowych.

1. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (im cieńsze ciasto, tym piękniejszy będzie przyszły "ślimak"), posmaruj roztopionym masłem i posyp cynamonem, aby pokrył całą warstwę ciasta (Zajęło mi to 2 łyżki ze zjeżdżalnią). Następnie zwiń wszystko w rolkę, ostrożnie ściśnij krawędzie, aby się nie rozkręciły i pokrój o grubości około 0,5 cm.

2. Formę do muffinów smarujemy masłem (aby ugotowane babeczki łatwo z niej wyskoczyły), rozprowadzamy ciasto i dociskamy palcami. Posmaruj powstałą podstawę jajkiem.

3. Do nadzienia bierzemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, dodajemy sok z cytryny, cukier, cynamon, prażony Orzech włoski (orzech musi być usmażony, aby ujawnił wszystkie swoje walory smakowe) i mąkę. Wszystko wymieszaj i włóż nadzienie do formy na muffinki. Musisz umieścić nadzienia bardziej, ze zjeżdżalnią, ponieważ podczas pieczenia jabłka zmniejszą swoją objętość.

4. Pokrywki na muffinki wykonujemy w następujący sposób: bierzemy "ślimaki" z ciasta, układamy na desce, przykrywamy papierem do pieczenia lub, jak w moim przypadku, folią spożywczą i zwijamy w cienką warstwę, wycinamy kubki i przykrywamy babeczki, mocno ściskając krawędzie. Na wierzchu posmaruj powstały przedmiot jajkiem, posyp odrobiną cukru, aby utworzyć karmelową skórkę, wykonaj nacięcie na górze i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.

podawać z lodami, karmelem lub bitą śmietaną.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy