skład / składniki
metoda gotowania
jabłka z cynamonem to tradycyjne połączenie smakowe, istnieje ogromna liczba przepisów z tym nadzieniem, a ponadto jabłka są najczęstszym owocem w naszej Ojczyźnie. Teraz pokażę, jak zrobić babeczki z jabłkami i cynamonem z ciasta francuskiego. Babeczki to mini wersja ciasta, są wygodne, ponieważ są podawane w porcjach.
etapy robienia babeczek jabłkowo-cynamonowych.
1. Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę (im cieńsze ciasto, tym piękniejszy będzie przyszły "ślimak"), posmaruj roztopionym masłem i posyp cynamonem, aby pokrył całą warstwę ciasta (Zajęło mi to 2 łyżki ze zjeżdżalnią). Następnie zwiń wszystko w rolkę, ostrożnie ściśnij krawędzie, aby się nie rozkręciły i pokrój o grubości około 0,5 cm.
2. Formę do muffinów smarujemy masłem (aby ugotowane babeczki łatwo z niej wyskoczyły), rozprowadzamy ciasto i dociskamy palcami. Posmaruj powstałą podstawę jajkiem.
3. Do nadzienia bierzemy obrane i pokrojone w kostkę jabłka, dodajemy sok z cytryny, cukier, cynamon, prażony Orzech włoski (orzech musi być usmażony, aby ujawnił wszystkie swoje walory smakowe) i mąkę. Wszystko wymieszaj i włóż nadzienie do formy na muffinki. Musisz umieścić nadzienia bardziej, ze zjeżdżalnią, ponieważ podczas pieczenia jabłka zmniejszą swoją objętość.
4. Pokrywki na muffinki wykonujemy w następujący sposób: bierzemy "ślimaki" z ciasta, układamy na desce, przykrywamy papierem do pieczenia lub, jak w moim przypadku, folią spożywczą i zwijamy w cienką warstwę, wycinamy kubki i przykrywamy babeczki, mocno ściskając krawędzie. Na wierzchu posmaruj powstały przedmiot jajkiem, posyp odrobiną cukru, aby utworzyć karmelową skórkę, wykonaj nacięcie na górze i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut.
podawać z lodami, karmelem lub bitą śmietaną.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g