skład / składniki
metoda gotowania
jak zrobić klopsiki dietetyczne? Mięso mielone jest głównym składnikiem klopsików. Możesz wziąć dowolny, ale nie zapominaj, że danie jest dietetyczne. Tłusta wieprzowina nie jest idealnym wyborem, najlepiej jest preferować kurczaka, indyka, wołowinę lub ich kombinację w różnych proporcjach.
jeśli używasz gotowego mięsa mielonego, po prostu przenieś je do głębokiej miski. Przy całkowicie samodzielnym przygotowaniu opłucz wołowinę lub filet z drobiu, oczyść z folii i skóry, pokrój na porcje i przepuść przez maszynkę do mięsa.
cukinia musi być mała, aby warzywo było soczyste i bez grubych, dużych nasion. Możemy zastąpić go zwykłą cukinią, nie wpłynie to zbytnio na smak. Nie obieraj skórki, po prostu odetnij nos i łodygę, umyj i zetrzyj cukinię na grubej tarce.
Przenieś startą masę do głębokiego talerza, posyp solą, wymieszaj i pozostaw na 15 minut. W tym czasie, dzięki soli, cukinia wypuści sok, będzie musiała zostać osuszona. Jeśli nie zostanie to zrobione, klopsiki otrzymają zbyt dużo płynu, ich kształt może nie być idealny, a wyciekający płyn będzie brzydko rozprowadzany podczas pieczenia.
dodaj przygotowaną cukinię do mięsa. Cebulę obrać, umyć i pokroić w najmniejszą kostkę, aby w gotowej wersji nie była wyczuwalna. W razie potrzeby można go zmielić blenderem lub zetrzeć na drobnej tarce. Wyślij cebulę do mielonego mięsa.
do masy dodać bułkę tartą, jajko, doprawić solą i czarnym pieprzem. Mieszaj, aż będzie gładka.
włącz piekarnik na 200 stopni, aby się rozgrzać. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia lub matą silikonową. Rękami zanurzonymi w wodzie uformuj okrągłe klopsiki i ułóż je na blasze do pieczenia w odległości około 1 cm od siebie. Piecz klopsiki przez 20 minut. Podawaj na gorąco z dowolnym dodatkiem, sosem lub sałatką.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g