Kórnik sylwestrowy na kefirze

idealne połączenie pysznego ciasta i obfitego nadzienia! Gotowanie kurczaka na kefirze według klasycznej receptury nie jest bardzo trudne, ale będziesz musiał podjąć wysiłek. Rezultatem jest pyszne i satysfakcjonujące danie, które może stać się kompletną kolacją. Cóż, Zwykle kury są przygotowywane na świąteczny stół.
artemiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 10 g
tłuszcze 21 % 10 g
węglowodany 57 % 27 g
235 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min

wlej kefir do głębokiej miski i dodaj sodę. Dobrze wymieszaj szpatułką, dodaj sól. W wyniku reakcji chemicznej z kwasem rozpoczyna się proces tworzenia się pęcherzyków, tak powinno być.

masło topi się w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wlej go do kefiru, wymieszaj. Zaczynamy wprowadzać mąkę. Należy to zrobić w małych porcjach, po przesianiu. Jeśli w gospodarstwie jest kubek z sitem, wlej do niego całą mąkę naraz, jeśli nie, przesiej do osobnej miski i dodaj łyżką. Jednocześnie stale mieszaj ciasto.

gdy tylko stanie się tak gęsty, że nie zostanie ugniatany łyżką, przenieś go na stół posypany mąką i kontynuuj ugniatanie rękami. Ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne, mąka może być nieco mniejsza lub większa od określonej ilości. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wysyłamy do lodówki na 30 minut.

przystępujemy do przygotowania nadzienia. Filet z kurczaka umyć, wysuszyć i pokroić w drobną kostkę. Obierz cebulę i ziemniaki, umyj, wytrzyj. W razie potrzeby posiekaj cebulę tak małą, jak to możliwe, posiekaj lub zetrzyj na tarce.

ziemniaki kroimy w cienkie półpierścienie. Nie rób dużych kawałków, ziemniaki powinny mieć czas na gotowanie podczas pieczenia ciasta.

w głębokiej misce połącz ziemniaki, cebulę, kurczaka, dodaj sól i mielony pieprz, dobrze wymieszaj.

schłodzone ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 1/4. Większość rozwałkowujemy w cienką, okrągłą warstwę i kładziemy na dnie formy wysmarowanej masłem (jeśli używane są formy silikonowe, nie można ich smarować). Podczas układania ciasta formujemy boki na całej wysokości ścian formy.

rozłóż przygotowane nadzienie na środku, równomiernie rozprowadź. Pokrój masło na małe kawałki i rozłóż na nadzieniu. Z pozostałego ciasta rozwałkuj cienkie kółko i umieść na nadzieniu. Ściskamy krawędzie, w środku robimy mały okrągły otwór na ucieczkę pary.

ubij żółtko łyżką wody i posmaruj powierzchnię ciasta. Piec w 180 stopniach przez 50 minut. Gotowość zależy od jednolitej złotej skórki na cieście. Udekoruj liśćmi pietruszki i podawaj. Kórnik jest równie dobry na gorąco i na zimno.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy