skład / składniki
metoda gotowania
wlej kefir do głębokiej miski i dodaj sodę. Dobrze wymieszaj szpatułką, dodaj sól. W wyniku reakcji chemicznej z kwasem rozpoczyna się proces tworzenia się pęcherzyków, tak powinno być.
masło topi się w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Wlej go do kefiru, wymieszaj. Zaczynamy wprowadzać mąkę. Należy to zrobić w małych porcjach, po przesianiu. Jeśli w gospodarstwie jest kubek z sitem, wlej do niego całą mąkę naraz, jeśli nie, przesiej do osobnej miski i dodaj łyżką. Jednocześnie stale mieszaj ciasto.
gdy tylko stanie się tak gęsty, że nie zostanie ugniatany łyżką, przenieś go na stół posypany mąką i kontynuuj ugniatanie rękami. Ciasto powinno być gładkie, miękkie i elastyczne, mąka może być nieco mniejsza lub większa od określonej ilości. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wysyłamy do lodówki na 30 minut.
przystępujemy do przygotowania nadzienia. Filet z kurczaka umyć, wysuszyć i pokroić w drobną kostkę. Obierz cebulę i ziemniaki, umyj, wytrzyj. W razie potrzeby posiekaj cebulę tak małą, jak to możliwe, posiekaj lub zetrzyj na tarce.
ziemniaki kroimy w cienkie półpierścienie. Nie rób dużych kawałków, ziemniaki powinny mieć czas na gotowanie podczas pieczenia ciasta.
w głębokiej misce połącz ziemniaki, cebulę, kurczaka, dodaj sól i mielony pieprz, dobrze wymieszaj.
schłodzone ciasto dzielimy na dwie części w stosunku 1/4. Większość rozwałkowujemy w cienką, okrągłą warstwę i kładziemy na dnie formy wysmarowanej masłem (jeśli używane są formy silikonowe, nie można ich smarować). Podczas układania ciasta formujemy boki na całej wysokości ścian formy.
rozłóż przygotowane nadzienie na środku, równomiernie rozprowadź. Pokrój masło na małe kawałki i rozłóż na nadzieniu. Z pozostałego ciasta rozwałkuj cienkie kółko i umieść na nadzieniu. Ściskamy krawędzie, w środku robimy mały okrągły otwór na ucieczkę pary.
ubij żółtko łyżką wody i posmaruj powierzchnię ciasta. Piec w 180 stopniach przez 50 minut. Gotowość zależy od jednolitej złotej skórki na cieście. Udekoruj liśćmi pietruszki i podawaj. Kórnik jest równie dobry na gorąco i na zimno.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g