skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić ciasto czekoladowe z koniakiem i jagodami, potrzebujemy: jagód, mąki, cukru, kakao, koniaku, wody, oleju roślinnego, sody, octu jabłkowego.
Krok 2:
W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier.
Krok 3:
Wymieszaj wszystko.
Krok 4:
W wodzie rozcieńczyć ocet i sodę. Mieszaj wszystko, aż soda całkowicie się rozpuści. Najpierw ciecz stanie się mętna, więc musisz ją mieszać, aż stanie się ponownie przezroczysta.
Krok 5:
Wlej wodę z octem i sodą oraz koniak do mieszanki mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 6:
Wlej olej roślinny do ciasta.
Krok 7:
Ponownie dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Rezultatem powinno być półguste pachnące ciasto.
Krok 8:
Umyj jagody, usuń kucyki i osusz. Dodaj jagody do ciasta. Delikatnie wymieszaj jagody z ciastem, uważając, aby ich nie zmiażdżyć.
Krok 9:
Przenieś ciasto do formy do ciasta. Jeśli forma jest silikonowa, nie trzeba jej smarować olejem. Mam formularz o wymiarach 22 na 10. Ale wystarczy lub więcej i mniej. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę. Gotowość do sprawdzenia szpikulcem. Powinien wyjść suchy.
Krok 10:
Schłodzić gotową babeczkę, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Udekoruj babeczkę miętą (lub melisą) i jagodami. Pokrój babeczkę na kawałki i podawaj. Smacznego!
od dawna chciałem upiec podobną babeczkę, połączyć kakao, jagody i koniak. Babeczka okazała się wilgotna w środku i bardzo aromatyczna.
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g