babeczka czekoladowa z koniakiem i jagodami

aromatyczna babeczka czekoladowa z dużą ilością jagód. Jeśli dzieci jedzą babeczkę, koniak nie może być w ogóle dodawany do ciasta. Lub zastąp go podobnym aromatem.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 13 % 6 g
węglowodany 79 % 38 g
224 kcal
IG: 13 / 0 / 87

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić ciasto czekoladowe z koniakiem i jagodami, potrzebujemy: jagód, mąki, cukru, kakao, koniaku, wody, oleju roślinnego, sody, octu jabłkowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W misce wymieszaj mąkę, kakao, cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystko.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W wodzie rozcieńczyć ocet i sodę. Mieszaj wszystko, aż soda całkowicie się rozpuści. Najpierw ciecz stanie się mętna, więc musisz ją mieszać, aż stanie się ponownie przezroczysta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej wodę z octem i sodą oraz koniak do mieszanki mąki. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej olej roślinny do ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka. Rezultatem powinno być półguste pachnące ciasto.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj jagody, usuń kucyki i osusz. Dodaj jagody do ciasta. Delikatnie wymieszaj jagody z ciastem, uważając, aby ich nie zmiażdżyć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przenieś ciasto do formy do ciasta. Jeśli forma jest silikonowa, nie trzeba jej smarować olejem. Mam formularz o wymiarach 22 na 10. Ale wystarczy lub więcej i mniej. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę. Gotowość do sprawdzenia szpikulcem. Powinien wyjść suchy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzić gotową babeczkę, wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem. Udekoruj babeczkę miętą (lub melisą) i jagodami. Pokrój babeczkę na kawałki i podawaj. Smacznego!

od dawna chciałem upiec podobną babeczkę, połączyć kakao, jagody i koniak. Babeczka okazała się wilgotna w środku i bardzo aromatyczna.

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy