rozdrobnione ciasto z dżemem

kruche, kruche, domowe wypieki-ciasto & quot; okruchy & quot;. Smak dzieciństwa. Ciasto & quot; okruchy & quot; to nie przypadek, że tak się nazywa-kruche ciasto przed pieczeniem wciera się w okruchy, więc ciasto okazuje się szczególnie kruche. Tarte ciasto to najprostszy przepis na ciasto, który zawsze okazuje się pyszny.
LudmiłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 17 % 13 g
węglowodany 75 % 56 g
358 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki do przygotowania ciasta: jajka, cukier, margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, sól i dżem. Margarynę pozostawić do zmiękczenia w temperaturze pokojowej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zmiel cukier jajkami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Aby to zrobić, wbij jajka do głębokiej miski, dodaj cukier i ubij trzepaczką. Okazuje się, że taka mieszanka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Margarynę pokroić na małe kawałki. Wymieszaj mieszankę jajeczno-cukrową z margaryną i solą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia do powstałej mieszanki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zagnieść gładkie, miękkie ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel na dwie nierówne części. Schłodziłem większą część w lodówce przez około 10 minut, włożyłem mniejszą część do zamrażarki na 40 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmujemy część ciasta z lodówki, zwijamy i wkładamy do naczynia do pieczenia, tworząc boki. Nie smarowałem formy, ciasto liczy się jako margaryna i tak jest wystarczająco tłuste, a następnie łatwo wychodzi z formy. Rozłóż dżem łyżką na cieście. Wziąłem dżem porzeczkowy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażarki i wcieramy na grubej tarce bezpośrednio na dżem. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut, w zależności od piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie wyjmij z formy i pokrój. Smacznego!

kruche, kruche, prawdziwe domowe wypieki to ciasto "Crumble". Rozdrobnione ciasto z dżemem jest najpopularniejszym z ciast kruchych. Tarte ciasto jest jednym z najłatwiejszych do przygotowania wykwintnych potraw. Nawet początkujący rzemieślnik poradzi sobie z jego pieczeniem za pierwszym razem.
aby to zrobić, potrzebujemy małego zestawu produktów-jajek, cukru, margaryny, mąki, proszku do pieczenia, soli i dżemu do smaku. Użyłem dżemu porzeczkowego, jest kwaśny, a w połączeniu z ciastem kruchym jest po prostu niesamowity.
łatwo się gotuje, szybko piecze i je jeszcze szybciej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g

Podobne przepisy