skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do przygotowania ciasta: jajka, cukier, margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, sól i dżem. Margarynę pozostawić do zmiękczenia w temperaturze pokojowej.
Krok 2:
Zmiel cukier jajkami.
Krok 3:
Aby to zrobić, wbij jajka do głębokiej miski, dodaj cukier i ubij trzepaczką. Okazuje się, że taka mieszanka.
Krok 4:
Margarynę pokroić na małe kawałki. Wymieszaj mieszankę jajeczno-cukrową z margaryną i solą.
Krok 5:
Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia do powstałej mieszanki.
Krok 6:
Zagnieść gładkie, miękkie ciasto.
Krok 7:
Podziel na dwie nierówne części. Schłodziłem większą część w lodówce przez około 10 minut, włożyłem mniejszą część do zamrażarki na 40 minut.
Krok 8:
Wyjmujemy część ciasta z lodówki, zwijamy i wkładamy do naczynia do pieczenia, tworząc boki. Nie smarowałem formy, ciasto liczy się jako margaryna i tak jest wystarczająco tłuste, a następnie łatwo wychodzi z formy. Rozłóż dżem łyżką na cieście. Wziąłem dżem porzeczkowy.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmujemy drugą część ciasta z zamrażarki i wcieramy na grubej tarce bezpośrednio na dżem. Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200 stopni przez 30-40 minut, w zależności od piekarnika.
Krok 10:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika
Krok 11:
Pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie wyjmij z formy i pokrój. Smacznego!
kruche, kruche, prawdziwe domowe wypieki to ciasto "Crumble". Rozdrobnione ciasto z dżemem jest najpopularniejszym z ciast kruchych. Tarte ciasto jest jednym z najłatwiejszych do przygotowania wykwintnych potraw. Nawet początkujący rzemieślnik poradzi sobie z jego pieczeniem za pierwszym razem.
aby to zrobić, potrzebujemy małego zestawu produktów-jajek, cukru, margaryny, mąki, proszku do pieczenia, soli i dżemu do smaku. Użyłem dżemu porzeczkowego, jest kwaśny, a w połączeniu z ciastem kruchym jest po prostu niesamowity.
łatwo się gotuje, szybko piecze i je jeszcze szybciej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g