ciasto śliwkowe na kefirze

to ciasto najlepiej podawać na gorąco prosto z piekarnika. Mam teraz prawdziwą porę śliwek - śliwek jest tak wiele, że nie wiemy, co jeszcze z nimi ugotować. Zwinięte kompoty, świeże przez cały rok. Pozostają różne wypieki. Pewnego dnia upiekłam po prostu pyszne czekoladowe ciastko ze śliwkami. Ale to trochę później. W międzyczasie ciasto.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 6 g
tłuszcze 4 % 2 g
węglowodany 83 % 40 g
198 kcal
IG: 8 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby zrobić ciasto ze śliwkami na kefirze, potrzebujemy: śliwek, mąki, kefiru, jajek, cukru, proszku do pieczenia i soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Śliwki dobrze umyć, osuszyć. Pokrój śliwki na pół i usuń pestki. Pokrój każdą połowę na niezbyt grube plastry.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz jaja kurze z cukrem i solą. Ubij mikserem na najwyższych obrotach. Powinieneś uzyskać lekką masę powietrza.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlać kefir, wlać proszek do pieczenia. Ponownie ubij wszystko.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę i wlej do ciasta. Mieszaj mikserem na niskich obrotach. Powinno być półguste ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż ciasto do wysmarowanej masłem formy i spłaszcz.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż plasterki śliwek na cieście. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35-40 minut. Pozostaw ciasto na 10 minut w schłodzonym piekarniku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy, lekko ostudź, w razie potrzeby posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego!

śliwki, podobnie jak inne owoce, są naturalną multiwitaminą. Zawierają witaminy z grupy B, C, A, E, K. w składzie śliwek naukowcy znaleźli wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, polifenole, błonnik. Ze względu na bogactwo składników odżywczych powinny pojawiać się w diecie dorosłych i dzieci w dowolnej formie: świeże, suszone, mrożone, w postaci kompotów i dżemów.

ciasto śliwkowe to obowiązkowe ciasto na środek i późne lato. Śliwka pojawia się w środku lata i pozostaje na półkach prawie do późnej jesieni, a przez cały ten czas konieczne jest pieczenie placków ze śliwkami. Istnieje wiele przepisów na ciasta ze śliwkami! Francuskie ciasta ze śliwkami w śmietanie, Niemieckie ciasta ze śliwkami węgierskimi, otwarte, zamknięte, z kratką, z dowolnego ciasta-znikają ze stołu, nie mając czasu na ostygnięcie. W przypadku ciast odpowiednia jest każda śliwka, z której można usunąć pestkę, niezależnie od koloru, wielkości i stopnia słodyczy. Nawet soczysta śliwka jest wystarczająco sucha (co oznacza, że nie wycieknie) i nie wymaga wstępnej obróbki cieplnej. W ciastach śliwka świetnie komponuje się z cynamonem, goździkami, imbirem lub kardamonem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy