skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby zrobić ciasto ze śliwkami na kefirze, potrzebujemy: śliwek, mąki, kefiru, jajek, cukru, proszku do pieczenia i soli.
Krok 2:
Śliwki dobrze umyć, osuszyć. Pokrój śliwki na pół i usuń pestki. Pokrój każdą połowę na niezbyt grube plastry.
Krok 3:
Połącz jaja kurze z cukrem i solą. Ubij mikserem na najwyższych obrotach. Powinieneś uzyskać lekką masę powietrza.
Krok 4:
Wlać kefir, wlać proszek do pieczenia. Ponownie ubij wszystko.
Krok 5:
Przesiej mąkę i wlej do ciasta. Mieszaj mikserem na niskich obrotach. Powinno być półguste ciasto.
Krok 6:
Włóż ciasto do wysmarowanej masłem formy i spłaszcz.
Krok 7:
Ułóż plasterki śliwek na cieście. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 35-40 minut. Pozostaw ciasto na 10 minut w schłodzonym piekarniku.
Krok 8:
Wyjmij gotowe ciasto z formy, lekko ostudź, w razie potrzeby posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki. Smacznego!
śliwki, podobnie jak inne owoce, są naturalną multiwitaminą. Zawierają witaminy z grupy B, C, A, E, K. w składzie śliwek naukowcy znaleźli wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, polifenole, błonnik. Ze względu na bogactwo składników odżywczych powinny pojawiać się w diecie dorosłych i dzieci w dowolnej formie: świeże, suszone, mrożone, w postaci kompotów i dżemów.
ciasto śliwkowe to obowiązkowe ciasto na środek i późne lato. Śliwka pojawia się w środku lata i pozostaje na półkach prawie do późnej jesieni, a przez cały ten czas konieczne jest pieczenie placków ze śliwkami. Istnieje wiele przepisów na ciasta ze śliwkami! Francuskie ciasta ze śliwkami w śmietanie, Niemieckie ciasta ze śliwkami węgierskimi, otwarte, zamknięte, z kratką, z dowolnego ciasta-znikają ze stołu, nie mając czasu na ostygnięcie. W przypadku ciast odpowiednia jest każda śliwka, z której można usunąć pestkę, niezależnie od koloru, wielkości i stopnia słodyczy. Nawet soczysta śliwka jest wystarczająco sucha (co oznacza, że nie wycieknie) i nie wymaga wstępnej obróbki cieplnej. W ciastach śliwka świetnie komponuje się z cynamonem, goździkami, imbirem lub kardamonem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g